«Η ζωή στους βράχους»
Τετάρτη 27 Γενάρη 2010

Οι μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο
Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί την Κυριακή (31/1, 6 μ.μ.) στο «Πέτρινο» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η ταινία είναι αφιερωμένη στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των γυναικών - μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όχι μόνο στις μάχες, αλλά και στα κολαστήρια, όπου εξορίστηκαν μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Προβάλλεται ως «φόρος τιμής» στις αγωνίστριες, που πριν 60 χρόνια - στο τέλος Γενάρη - βασανίστηκαν στη Μακρόνησο.

Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια: «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα τις Γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν ιστορία. Ολες εκείνες που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - και αυτό γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».

Σενάριο - Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Η προβολή (ελεύθερη είσοδος) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.