ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει το επόμενο κύμα αντιλαϊκών μέτρων

Το αντιδραστικό σύμφωνο σταθερότητας «ήταν μόνο η αρχή», είπε χτες από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός

Τετάρτη 27 Γενάρη 2010

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ταξικού κινήματος. Αν τώρα δεν οργανωθεί η αντεπίθεση, τα χειρότερα θα πλήξουν άμεσα και μόνιμα την εργατική λαϊκή οικογένεια
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τη σκληρή ταξική πολιτική λιτότητας και να προωθήσει τις νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, πρόβαλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να εντάξει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής στις συμπληγάδες των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Προς επίρρωση μάλιστα των παραπάνω, στις 2 Φλεβάρη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση - ανάμεσα σε άλλους - και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Προεξοφλώντας μπαράζ δραστικών περικοπών και νέας φοροεπιδρομής σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, ο Γ. Παπανδρέου «δεσμεύτηκε» για τη λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων για να βγει η χώρα από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, τονίζοντας: «Θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Αυτή είναι δέσμευσή μας».

Προβάλλοντας την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το αντιδραστικό «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι από την επίσκεψή του στο Στρασβούργο διαπίστωσε «ένα πρώτο καλό μήνυμα για τη χώρα». Ο ίδιος, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για το λαό, αφού η κυβέρνηση «έχει πολλή και συστηματική δουλειά να κάνει για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της κι αυτό ήταν μόνο η αρχή».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει «ανταγωνιστικές» συνθήκες για να «φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα», οξύνοντας την πολιτική που μειώνει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα την Ινδία, με τη συνοδεία Ελλήνων επιχειρηματιών.

Στη Χάγη με διμερή διάλογο

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε διμερή διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τονίζοντας ότι στην επιστολή του στον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν «διατυπώνει την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό».

Θετική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Ρ. Τ. Ερντογάν την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η «επιστολή Παπανδρέου συντάχθηκε σε εποικοδομητικό και θετικό τόνο», προσθέτοντας ότι «εφόσον υπάρχει καλή θέληση και ανοικτό μυαλό οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν».

Ο Γ. Παπανδρέου, από το Στρασβούργο, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Χαρακτήρισε «θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των Ερντογάν και Νταβούτογλου» και τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια βήματα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει πρόθεση να βοηθήσει τη ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η Ελλάδα, σημείωσε, «δε θέλει να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, ούτε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά να λύσει τα προβλήματα». Προσπάθησε, τέλος, να εξωραΐσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι η ευρωένωση «μπορεί να εξανθρωπίσει και να εκδημοκρατίσει την παγκοσμιοποίηση».