ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Συντριπτικό χτύπημα στη σταθερή εργασία

«Κόκκινο πανί» είναι για την εργατική τάξη το νομοσχέδιο που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, επισφραγίζοντας την ένταση της εκμετάλλευσης και της φθοράς της εργατικής δύναμης

Πέμπτη 28 Γενάρη 2010

Την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη νέων και γυναικών (και όχι μόνο) ορέγεται ήδη το κεφάλαιο και το νέο ν/σ του τη δίνει στο πιάτο
Το προσχέδιο νόμου για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που, μαζί με άλλα έχουν εγκαθιδρύσει τη «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας - κατά την έκφραση του αρμόδιου υπουργού, όχι μόνο δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, αλλά επί της ουσίας διαιωνίζει αυτή τη ζούγκλα. Το προσχέδιο που το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα, κρατά σε απόλυτη ισχύ τα «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, την ενοικίαση, τη διαθεσιμότητα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Βάζουν όρια μόνο στα δικαιώματα των εργαζομένων

Η όλη ρύθμιση, περισσότερο βοηθάει την ευρύτερη χρήση της μερικής απασχόλησης, παρά τον περιορισμό της. Καταρχήν εξασφαλίζεται στον εργοδότη η δυνατότητα, ενώ προσλαμβάνει τον εργάτη για μερική απασχόληση να αυξάνει μονομερώς και όποτε το έχει ανάγκη τις ώρες εργασίας. Ο εργάτης είναι όμηρος των απαιτήσεων του εργοδότη. Σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη να φέρει στο σπίτι το μεροκάματο, κάθε εργοδοτική απαίτηση γίνεται αδήριτη αναγκαιότητα. Η προσαύξηση του 10%, έτσι και αλλιώς είναι πολύ μικρότερη από την προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.

Το δουλεμπόριο να καταργηθεί όχι να ...περιοριστεί

Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι οι εταιρείες ενοικίασης ζούνε ανεξέλεγκτα, είναι ασύδοτες και επιβάλλουν την πιο σκληρή εκμετάλλευση. Κανένας νόμος στα χαρτιά δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο δανεισμός θα γίνεται για έκτακτους και πρόσκαιρους λόγους, ούτε βέβαια έχει αξία πρακτική η πρόβλεψη ότι μετά την υπέρβαση των χρονικών ορίων θα γίνεται αορίστου χρόνου. Γιατί, μετά από 12 μήνες, ο εργοδότης μπορεί να ανακυκλώνει το προσωπικό με νέους ενοικιαζόμενους και η φάμπρικα θα συνεχίζεται. Και είναι κοροϊδία, να επιτρέπεται το 12μηνο και δήθεν να καμώνονται ότι το πρόβλημα υπάρχει όταν ξεπερνιέται αυτό το όριο. Πολύ περισσότερο, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κρατά τον ενοικιαζόμενο και για 18 μήνες.