Ο θρόνος του Κουροσάβα
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010

Από την ταινία «Οι διαβολογυναίκες»
Την επική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα «Ο θρόνος του αίματος» θα προβάλει απόψε στις 22.00 η «Βουλή TV». Δύο πολεμιστές, ο Βασίζου και ο Μίκι, επιστρέφουν στο κάστρο του αφέντη τους, έχοντας κερδίσει μια μάχη. Διασχίζοντας το δάσος για το δρόμο της επιστροφής συναντούν ένα πνεύμα. Το ξωτικό του δάσους λέει στους δύο πολεμιστές ότι ο ένας απ' αυτούς, ο Βασίζου, σύντομα θα γίνει ο βασιλιάς του κάστρου, αλλά στη συνέχεια θα ηττηθεί από το γιο του Μίκι, ο οποίος θα του πάρει την εξουσία. Από τη στιγμή εκείνη η ψυχή του πολεμιστή Βασίζου γεμίζει από οργή και απληστία για δύναμη και εξουσία. Αποφασίζει ότι τα λόγια του πνεύματος ήταν αληθινά και έτσι μαζί με τη βοήθεια της γυναίκας του προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει στα μέτρα του τα λόγια του και να αλλάξει τη μοίρα.

Η επική ταινία γυρίστηκε το 1957 και είναι βασισμένη στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης προσαρμόζει τους μαγικούς διαλόγους του Σαίξπηρ στις φόρμες του παραδοσιακού θεάτρου της Ιαπωνίας «Νόα». Πρωταγωνιστούν: Τοσίρο Μιφούνε, Ισούζου Γιαμάντα, Τσιέκο Νανίβα.

«Καθαρισμοί φόνων ΕΠΕ». Μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Ρεμπ Μπράντοκ.

Η Γκαμπριέλα, μια μετανάστρια από την Κολομβία, είναι περίεργη κοπέλα. Από μικρή αισθάνεται μια νοσηρή έλξη για ό,τι έχει σχέση με φόνους. Κρατάει μάλιστα αρχείο με αποκόμματα σχετικών δημοσιεύσεων. Ετσι δεν είναι παράξενο που πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία η οποία αναλαμβάνει να καθαρίζει για λογαριασμό της αστυνομίας τους χώρους όπου έχουν γίνει φόνοι. Οι ειδήσεις κάνουν αναφορά σε έναν κατά συρροή δολοφόνο, γνωστό ως «Γαλαζοαίματο Headsman», ο οποίος έχει «προτίμηση» στις πλούσιες γυναίκες. Μια μέρα, καθαρίζοντας ένα χώρο εγκλήματος, η Γκαμπριέλα θα ανακαλύψει ένα στοιχείο που αποκαλύπτει την ταυτότητα του δολοφόνου, ο οποίος μάλιστα κρύβεται ακόμη εκεί... Παίζουν: Αντζελα Τζόουνς, Γουίλιαμ Μπόλντουιν, Μπρους Ράμσι, Λόις Τσάιλς, Μελ Γκόραμ, Ντέιζι Φουέντες, Τζορτζ Κλούνεϊ (ΝΕΤ, 01.30).

«Οι διαβολογυναίκες». Θρίλερ σε σκηνοθεσία Τζερεμάια Τσέτσικ.

Ο Γκι Μπάραν είναι διευθυντής ενός ιδιωτικού σχολείου, του οποίου όμως ιδιοκτήτης είναι η σύζυγός του Μία. Η συμπεριφορά του Γκι προς τη Μία είναι πολλές φορές απάνθρωπη και ταπεινωτική, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και εύθραυστη υγεία. Παράλληλα, ο Γκι διατηρεί κρυφό δεσμό με την Νικόλ, μια από τις καθηγήτριες του σχολείου, η οποία όμως έχει την ίδια άποψη με τη Μία όσον αφορά τον Γκι. Κάποια στιγμή, οι δύο γυναίκες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταστρώσουν ένα σχέδιο προκειμένου να δολοφονήσουν τον Γκι και να γλιτώσουν από το νόμο... Ενα σκοτεινό ριμέικ του κλασικού θρίλερ του Ανρί Ζορζ Κλουζό. Παίζουν: Σάρον Στόουν, Ιζαμπέλ Ατζανί, Τσαζ Παλμιντέρι, Κάθι Μπέιτς (ALTER, 23.00).