Δε χωράει αναμονή!
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για τα χειρότερα που έρχονται. Η συνέπεια, η ικανότητά του να βλέπει μπροστά, αλλά κυρίως η στρατηγική του, είναι όπλα που οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης τους
«Στις 4 Οκτώβρη θα υπάρχει κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά με βάση τη στρατηγική της Λισαβόνας και με βάση το σχέδιο της ΕΕ για ανάκαμψη των κερδών, για ανταγωνιστικότητα, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές να ανταγωνιστούν με ωραίο τρόπο τους Αμερικανούς, τους Κινέζους, τους Ινδούς, τους Ρώσους, τους Ιάπωνες κλπ. Και όλα αυτά με τίμημα παγκόσμια για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν διαφορές να διαχειριστείς και να ελιχθείς έτσι ή αλλιώς; Δεν υπάρχουν. Είναι εντελώς στενά τα πράγματα. Αν πριν 15-20 χρόνια μπορούσε μια κυβέρνηση να ελιχθεί έτσι ή αλλιώς, σήμερα αυτοί οι ελιγμοί έχουν τελειώσει και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Και εν πάση περιπτώσει ο κ. Καραμανλής διάλεξε το ρόλο του έντιμου κακού. Να πει ότι θα πάρω άγρια μέτρα. Και ο κ. Παπανδρέου διάλεξε το ρόλο του ήπιου ευαίσθητου. Μου θυμίζει το δίδυμο Μάλλιος - Μπάμπαλης, κλπ. Ο καλός και ο κακός. Και οι δύο, ανεξάρτητα από τις προσωπικότητες που έχουν, δεν τους κρίνω ως ανθρώπους, θα κυβερνήσουν και ως αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίζουν μια άγρια για το λαό πολιτική. Απλώς θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους. Ο ένας είναι πιο ήπιος και ο άλλος είναι πιο άγριος. Δεν είναι εκεί το θέμα. Οποιος θέλει να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο στην κρίση, πρέπει να αντιστρατευτεί τη Λισαβόνα, πρέπει να αντιστρατευτεί την ΕΕ, πρέπει να αντιστρατευτεί τον ΣΕΒ και τους κεφαλαιοκράτες. Δε γίνεται διαφορετικά. `Η με τον έναν θα είσαι ή με τον άλλον και τέλος».

****

Με την παραπάνω τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ στη ΔΕΘ, στις 9 του Σεπτέμβρη 2009, επαναλάμβανε αυτό που το ΚΚΕ από την προεκλογική περίοδο αναδεικνύει σε όλους τους τόνους στην καθημερινή επαφή του με τους εργαζόμενους και το λαό: Οτι ο τυφώνας των αντιλαϊκών μέτρων που σκάει εκ νέου στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι προαποφασισμένος στο πλαίσιο της στρατηγικής της πλουτοκρατίας και θα εφαρμοστεί με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου. Οτι η φιλολαϊκή λύση για το λαό περνάει μόνο μέσα από την απειθαρχία και την ανυπακοή στην ΕΕ και στην πλουτοκρατία, από τη λαϊκή αντεπίθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων και όχι εκείνων των πολυεθνικών.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται περίτρανα από την ίδια τη ζωή. Από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά από το προχτεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα. Ακόμα και τα λαϊκά στρώματα που παραπλανήθηκαν προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, μπορούν πλέον να δουν ξεκάθαρα ότι απέναντί τους έχουν μια βαθιά ταξική σε βάρος τους πολιτική. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οσο οι εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής ή άμυνας, τόσο περισσότερα δικαιώματα θα χάνουν και από χειρότερη θέση θα προσπαθούν να αμυνθούν. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα των ταξικών δυνάμεων, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Εργάτες, μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι σε ενιαίο μέτωπο. Για να δυναμώσει η πάλη που έρχεται σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.


Ε. Χ.