Κατέβηκαν στο δρόμο από χτες

«Στις 10 Φλεβάρη να ερημώσουν οι τόποι δουλειάς» ήταν το μήνυμα των χτεσινών πικετοφοριών σε Πάτρα και Λάρισα. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα ο Βόλος, αύριο Τρίκαλα και Καρδίτσα

Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010

...και στην Πάτρα
Μια δυναμική κινητοποίηση ήταν, χθες βράδυ, η απάντηση που έστειλαν οι εργάτες της Πάτρας στο πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση ώστε να σαρωθεί όποιο δικαίωμα έχει μείνει ακόμα όρθιο.

Η κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη με πρωτοβουλία αρχικά του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, ώστε να εκφραστεί αλληλεγγύη στους εργάτες που δουλεύουν για λογαριασμό της «Μηχανικής» στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα, οι οποίοι παλεύουν για να πάρουν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους χρωστά η εργοδοσία. Τελικά, έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης όχι μόνο του αγώνα στη «Μηχανική», αλλά συνολικά ξεσηκωμού των εργαζομένων, ώστε να απορριφθεί και να αποτραπεί η ολομέτωπη επίθεση. Να γίνει η οργάνωση της απεργίας της επόμενης Τετάρτης εργαλείο για την ανάδειξη και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν με επιμονή οι εργάτες στη «Μηχανική» έριξαν τις μάσκες, τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Γεωργίου ο Μήτσος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας: «Ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης και το ΕΚ Πάτρας κάνουν πλάτες στον Εμφιετζόγλου και σε όλα τα παράσιτα που κονομάνε από τη δική μας δουλειά. Οι νόμοι τους είναι κομμένοι και ραμμένοι για να υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου» τόνισε. «Η απάντηση σε όλους αυτούς πρέπει να δοθεί δυναμικά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη» κατέληξε μεταξύ άλλων.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» φώναξαν εργάτες στη Λάρισα...
Ακολούθησε πορεία η οποία έκανε στάση μπροστά από το ΕΚ Πάτρας όπου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα: «Πουλημένοι εργατοπατέρες, δώστε πίσω τα δεδουλευμένα».

«Κάνουν επίθεση σε συνείδηση και εισόδημα»

Με μαχητική πικετοφορία, υποδέχτηκαν χτες το απόγευμα, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι της Λάρισας.Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης διατρανώνοντας την απόφασή τους να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία.

«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνα θ' ανατραπεί», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, καλώντας ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού να δώσουν δυναμικά το παρών τους στον αγώνα. Ιδιαίτερα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία του ΠΑΜΕ, στις 10 Φλεβάρη. Οπως τόνισε, χαιρετίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση, ο Γ. Σκόκας, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, «εκείνη την ημέρα να ερημώσουν οι χώροι δουλειάς, να γεμίσει η κεντρική πλατεία με απεργούς».

Και υπογραμμίζοντας ότι «με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στη συνείδηση, στο εισόδημα, στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού» τόνισε: «Ο κάθε εργαζόμενος να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του, σε κάθε εργασιακό χώρο, αφήνοντας στην άκρη τα εμπόδια που βάζουν εκπρόσωποι της εργατικής αριστοκρατίας, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Ανάλογες πικετοφορίες του ΠΑΜΕ, θα γίνουν σήμερα σε Βόλο (6.30 μ.μ., συμβολή οδών Ερμού και Ιωλκού) και αύριο Παρασκευή σε Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου) και Καρδίτσα (6.30 μ.μ., Δημοτική Αγορά).