Φιλειρηνικό κίνημα
Στην πρώτη γραμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Η δράση του το 1999 αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000

Τα Βαλκάνια για μια ακόμη φορά μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα. Το 1999 αποτέλεσε για τη Βαλκανική Χερσόνησο μια χρονιά, στην οποία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια φασιστική επίθεση που μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω. Στην επέμβαση του ναζισμού στην ίδια περιοχή.

Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ήταν το αποκορύφωμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί το ανθρωποκυνηγητό του Οτσαλάν. Πράκτορες, κυβερνήσεις, ο αμερικάνικος παράγοντας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, συνηγορούν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης καταλήγει στη σύλληψη του ηγέτη των Κούδρων ανταρτών του ΡΚΚ και την παράδοσή του στους διώκτες του.

Ο ελληνικός λαός αντιδρά με μοναδικό τρόπο και τεράστια συλλαλητήρια διοργανώνονται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, από κοινού και μαζί τους σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας καταδικάζουν την κυβερνητική στάση στο θέμα Οτσαλάν. Η πράξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αμαυρώνει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Δεν έχουν προλάβει να κοπάσουν οι αντιδράσεις από την πολύκροτη υπόθεση του Κούρδου ηγέτη και τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα στήνουν έντεχνα το πολιτικό παρασκήνιο στο Κοσσυφοπέδιο, στη συνέχεια, με πρόσχημα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... βομβαρδίζουν ανελέητα επί 78 μέρες ολόκληρη της Γιουγκοσλαβία. Σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν οικονομικά τη γειτονική χώρα και μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε πύρινη κόλαση. Το 1999, το ΝΑΤΟ «γιορτάζει» τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Τα γενέθλιά του έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρόλο του στην παγκόσμια κοινότητα. Εδώ και 50 χρόνια αιματοκυλά του λαούς...

Ο ελληνικός λαός δίνει άμεσα την απάντηση. Το 98% των Ελλήνων καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Τεράστια αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια στους δρόμους της πρωτεύουσας και όλων των μεγάλων αστικών κέντρων, στέλνουν το μήνυμα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Οι εικόνες από τις μεγάλες σε παλμό και όγκο κινητοποιήσεις, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Το λαϊκό κίνημα, όμως, δε σταματά εκεί. Με μπροστάρηδες τη νέα γενιά, αλλά και την εργατική τάξη της χώρας, προχωράει σε αποκλεισμούς λιμανιών και ΝΑΤΟικών βάσεων. Στη θεσσαλονίκη ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τις φάλαγγες των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που κατευθύνονται στα Σκόπια. Ανθρωποι κάθε ηλικίας βάζουν το κορμί τους ασπίδα μπροστά στις πύλες του λιμανιού της συμπρωτεύουσας. Οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, κάτω από τις κυβερνητικές εντολές, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, χτυπούν το λαϊκό κίνημα. Η χρήση δακρυγόνων και οι επιθέσεις των «κρανοφόρων» μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Σε κάθε κινητοποίηση, οι διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ.

Το Μάη, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με αφορμή τη μαραθώνια πορεία ειρήνης διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που κορυφώνονται στις 9 του μήνα με τη συμμετοχή του κόσμου σε μια από τις μεγαλύτερες μαραθώνιες πορείες των τελευταίων χρόνων. Ακολουθεί το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στο οποίο γίνεται απολογισμός της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος και καθορίζεται η παραπέρα πορεία του.

Οι μήνες του Φθινοπώρου ήταν ιδιαίτερα θερμοί... με το λαϊκό κίνημα να εναντιώνεται στα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων». Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η δίκη και η καταδίκη του σφαγέα των Βαλκανίων Μπιλ Κλίντον και το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο υποδοχής του «πλανητάρχη» στο Σύνταγμα. Ο δυναμισμός και η συμμετοχή του κόσμου τρομοκρατεί τους κυβερνώντες και με προβοκατόρικους μηχανισμούς δημιουργούν μεγάλα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου κλείνει με τη συμφωνία του Ελσίνκι. Μια συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αποφασίζεται η δημιουργία ενός σώματος 50.000 στρατιωτών, που θα παίρνει διαταγές από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα επεμβαίνει όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για την Ενωμένη Ευρώπη...