ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ραγδαία επιδείνωση της θέσης των ΕΒΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επερώτηση του Κόμματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010

Τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπηρετώντας πιστά το μεγάλο κεφάλαιο, οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους κυριολεκτικά στον αφανισμό, κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά την διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή.

Εδειξαν ως υπεύθυνο το ίδιο το σύστημα που προωθεί την συγκέντρωση του εμπορίου σε λίγα και ισχυρά χέρια και κάλεσαν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες να συστρατευθούν μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες στην πάλη για την διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Μπόλαρης διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ ισχυρίστηκε ότι σήμερα παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στρήριξή τους.

***

Εισηγούμενος την Επερώτηση του ΚΚΕ ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μετά τις εκλογές θα προκύψουν θύελλες αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Αποψη από την κινητοποίηση - συμμετοχή των ΕΒΕ στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη
Σε συνθήκες κρίσης, είπε, η θέση των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των εμπόρων και των βιοτεχνών, επιδεινώνεται ραγδαία: «Ενας απλά και μόνο δείκτης - ανέφερε - φθάνει να αποκαλύψει την πραγματικότητα, όταν οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια του 2009 έφθασαν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πέρσι σταμάτησαν να λειτουργούν, όταν υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Ομως, συνέχισε ο εισηγητής, η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι σημερινό φαινόμενο, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αφού διαχρονικά βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης τους και αυτό χρειάζεται να απαντήσουμε, ποια είναι τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Εμείς, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το λέμε καθαρά ότι είναι το καπιταλιστικό σύστημα που οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στη χρεοκοπία τους επαγγελματοβιοτέχνες γιατί ακριβώς μέσα από τους ίδιους τους οικονομικούς νόμους συγκεντρώνει την παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια όπως με τον ίδιο τρόπο συγκεντρώνει και τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε μια χούφτα επιχειρήσεις. Είναι, είπε, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που έχει πετάξει απ΄ έξω τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, προς όφελος της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, συνέχισε, είναι το 1,5% των εμπορικών επιχειρήσεων να ελέγχει το 50% της αγοράς, στο λιανεμπόριο οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες να ελέγχουν το 82% της αγοράς, στις ηλεκτρικές συσκευές πέντε αλυσίδες να ελέγχουν το 50% της αγοράς, ενώ στα ηλεκτρονικά είδη έξι επιχειρήσεις να ελέγχουν το 78% της αγοράς.

«Είναι φανερό ποιος είναι ο αντίπαλος, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων, είναι τα ίδια τα μονοπώλια και το ίδιο το κεφάλαιο που επιδεινώνει τη θέση τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Στο Ασφαλιστικό, ανέφερε, υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων αφού το 2007 το 20% δεν μπορούσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό που το 2008 πήγε στο 25% και το 2009 στο 35% ενώ υπάρχουν σχέδια που επεξεργάζονται την περαιτέρω αύξηση των εισφορών στο ταμείο τους. Βέβαια η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2010 αφού στον προϋπολογισμό η κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΕ είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με το 2009. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, το ωράριο και η απελευθέρωσή του λειτουργεί προς όφελος των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Κατά την γνώμη του ΚΚΕ, τόνισε, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί βιοτέχνες πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, η οποία πρέπει να έχει σαφή διαχωριστική γραμμή αφού αντίπαλός τους είναι το μεγάλο κεφάλαιο, η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και αυτή πρέπει να στοχοποιήσουν.

Πρέπει, κατέληξε, να οικοδομήσουν τη δική τους συμμαχία με τέτοιους όμως στόχους που οδηγούν σε μια γενικότερη ρήξη και ανατροπή και που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αυτό που το ΚΚΕ θεωρεί ως διέξοδο από την κατάσταση: Θα πρέπει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία και να λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσα από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, μέσα από τον κρατικό σχεδιασμό.