Θα χτίσουν και τον Τύμβο Μαραθώνα!
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000

Ο μισοφαγωμένος Τύμβος των πεσόντων στη μάχη του Μαραθώνα
Η αδυναμία του κράτους - λόγω ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης - να προστατεύσει ουσιαστικά, με επάρκεια, συνέπεια και συνέχεια την αρχαιολογική κληρονομιά, επιβεβαιώθηκε και πάλι στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με αφορμή το κοινό αίτημα πέντε ιδιωτών να ηλεκτροδοτηθούν οι αυθαίρετες κατοικίες τους στο Μαραθώνα.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός - αν όχι ως πλήρη αδιαφορία του κράτους - ότι ενάντια στις σχετικές διατάξεις, με προεξέχουσα την απόφαση για χαρακτηρισμό ως αδόμητης μιας ζώνης ακτίνας 500 μέτρων γύρω από τον Τύμβο του Μαραθώνα, εντός αυτής της ζώνης έχει χτιστεί από τη μεταπολίτευση και μετά ένας κανονικός, αυθαίρετος οικισμός, που βλάπτει -τουλάχιστον αισθητικά - το μνημείο;

Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί το γεγονός - αν όχι ως πλήρης απαξίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών - ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυθαιρέτων ηλεκτροδοτήθηκε χωρίς την απαραίτητη - από το νόμο - άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Αδεια, η οποία ουδέποτε ζητήθηκε, ούτε από το δήμο (μερικοί από τους δημάρχους του Μαραθώνα, για ίδιον όφελος, πρωτοπόρησαν στην καταστροφή των αρχαιοτήτων), όπως τουλάχιστον απέδειξε η συζήτηση. Να σημειωθεί, ότι ακόμη και η β' ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, όπου προβλέπεται δόμηση (επιτρέπεται μόνο με έγκριση της αρμόδιας Εφορείας), δεν πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως αυτή που προβλέπει συγκεκριμένο εμβαδό οικοπέδου και κτιρίου για τα κτίσματα εκτός σχεδίου πόλεως.

Μέλη του ΚΑΣ περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση γύρω από τον Τύμβο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρέθηκε, για πολλοστή φορά, προ τετελεσμένων. Καθώς οι αιτούντες ιδιώτες επικαλούνται το προηγούμενο άδειας ηλεκτροδότησης αυθαιρέτου από το ΚΑΣ για ανθρωπιστικούς λόγους, ζητώντας την ίδια μεταχείριση (!), το ΚΑΣ παρέπεμψε το πρόβλημα... σε επιτροπή, αναβάλλοντας τη γνωμοδότησή του.