ΤΡΙΠΟΛΗ
Ματαιώθηκε η παρανομία

Ο δήμαρχος Τρίπολης μετά την παρέμβαση των αντιστασιακών αγωνιστών ματαίωσε τα εγκαίνια «αντιστασιακού μνημείου», που ήταν σε αντίθεση με τη βούληση αντιστασιακού αγωνιστή, που το σχετικό δικαίωμα αναθέτει στην ΠΕΑΕΑ

Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Χρ. Τσιντζιλώνης, μεταφέρει στο δήμαρχο Τρίπολης την απαίτηση των αντιστασιακών να μην προχωρήσει στη φιέστα των εγκαινίων
Στη ματαίωση της «φιέστας» εγκαινίων «αντιστασιακού μνημείου» που είχε προγραμματίσει σε πλατεία της πόλης, προχτές την Κυριακή το πρωί, εξαναγκάστηκε, τελικά, ο δήμαρχος Τρίπολης μετά την παρέμβαση - απαίτηση των αγωνιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) οι οποίοι με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρήστο Τσιντζιλώνη, έφθασαν από την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Τρίπολης πρόβαλλε πως, έτσι, θα εκπλήρωνε, τάχα, τη βούληση του αντιστασιακού αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου που, όμως, με τη διαθήκη του ορίζει ως αρμόδιο για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς μνημείου της ΕΑΜικής - και όχι γενικά της Εθνικής Αντίστασης... - την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, στην οποία και περιέρχονται όλα τα δικαιώματα που είχε διαθέσει στο ίδρυμα με την επωνυμία «Ιδρυμα της Αντιστασιακής Εικοσιπεντάδας της Τρίπολης 1941 -1945», καθώς το ίδρυμα αυτό δεν εκπλήρωσε τα οριζόμενα στη διαθήκη του αγωνιστή. Μάλιστα, η ΠΕΑΕΑ έχει αναγνωριστεί και με κατηγορηματική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, από το 2004, ως αρμόδια για την υλοποίηση της βούλησης του αγωνιστή.

Χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η Χρυσούλα, χήρα του αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου, τονίζει χαρακτηριστικά στο εξώδικό της: «Η ενέργειά σας αυτή προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του αείμνηστου συζύγου μου. Είναι ενέργεια απαράδεκτη, παράνομη και προσβλητική, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ δεν είναι πλέον νόμιμος κληρονόμος του Νίκου Παρασκευόπουλου, παρά μόνον η "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ", η οποία και μόνο ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να κατέχει και διαχειρίζεται ολόκληρη την περιουσία του και να εκπληροί αυθεντικά τις εντολές και επιθυμίες του, όπως έχει δεχθεί η με αριθ. 110/2004 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης, με την οποία αποδόθηκε δικαιοσύνη και με την οποία συμφωνώ απόλυτα».

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έφθασαν στην πλατεία όπου προγραμματίζονταν τα εγκαίνια και, παρά την προχωρημένη ηλικία τους, παρέμεναν εκεί υπό ραγδαία βροχή, φωνάζοντας συνθήματα και καλώντας τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην παρανομία των εγκαινίων. Μάλιστα, ενώπιον του δημάρχου και των άλλων επισήμων αναγνώστηκαν και τα σχετικά εξώδικα που εστάλησαν - και στο δήμο - από την ΠΕΑΕΑ και τη χήρα του αντιστασιακού αγωνιστή Νίκου Παρασκευόπουλου. Μπροστά στην επιμονή των συγκεντρωμένων, ο δήμαρχος περιορίστηκε τελικά στην κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των αγωνιστών πατριωτών που είχαν απαγχονισθεί δηλώνοντας πως ματαιώνονται τα εγκαίνια του μνημείου.