Μεταναστευτικό, κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα θα γίνουν ένα κουβάρι που μπορεί να ανάψει ένα μεγάλο φιτίλι

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διατηρεί ακέραιους τους απαράδεκτους διαχωρισμούς σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες, εντείνει το κυνήγι στις οικογένειες των κατατρεγμένων
Ακούστηκαν πολλά βεβαίως από αυτό το βήμα. Ομως θεωρούμε πολύ επικίνδυνη αυτή τη γενίκευση που γίνεται και από τον πρωθυπουργό και από τον κ. Τσίπρα: Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία των μεταναστεύσεων. Μπορεί να προσθέσει κανείς ότι και η ιστορία της γης, η ιστορία του πλανήτη είναι ιστορία των κλιματικών αλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχήσουμε για ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ή για ό,τι συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών;

Εδώ όμως μπαίνει πολύ συγκεκριμένα ένα ζήτημα. Συζητάμε για τα εκατομμύρια μετανάστες, για το μεταναστευτικό ρεύμα που είναι εκρηκτικό και το οποίο δεν προέρχεται μόνο από τη φτώχεια και την ανέχεια σε μια σειρά χώρες, γενικά και αφηρημένα, αλλά την φτώχεια και την ανέχεια σε μια σειρά χώρες που οξύνθηκαν σαν συνέπεια του ανταγωνισμού, της ανταγωνιστικότητας, σαν συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των πολύμορφων επεμβάσεων. Και οι περιοχές Ασία, Αφρική, οι περιοχές αυτές είναι πάρα πολύ δεμένες με την σύγχρονη πολιτική του ιμπεριαλισμού. Ετσι, για να το πω με μία λέξη.

Και αν δεν δούμε έτσι το πρόβλημα της μετανάστευσης - και βεβαίως εδώ δεν παραδέχεστε να το δείτε έτσι - δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι, η πολιτική απέναντι στους μετανάστες πρέπει να είναι ανάλογη με τις αιτίες που την προκαλούν.

Εδώ όμως έχουμε και το εξής ζήτημα: Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος. Οχι με την έννοια ότι δέχεται το κύμα των μεταναστών. Είναι μέρος του προβλήματος γιατί με την συμμετοχή της σε πολέμους και σε επεμβάσεις, με τη συμμετοχή της στη νέα τάξη πραγμάτων - ενεργητική συμμετοχή για την οποία μάλιστα είστε περήφανοι - είτε αυτό αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή της συμβάλλει στην ένταση του προβλήματος αυτού και είναι μέρος και ως δημιουργός και ως «θύμα» και ως θύτης.

Παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών

Εδώ μάλιστα, και με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, φάνηκε κάτι το οποίο είναι πασίγνωστο, δεν είναι καινούριο. Παίχτηκαν πολλά παιχνίδια και με τις μειονότητες και με τους μετανάστες. Και μάλιστα στις χώρες που γειτονεύουν. Παίχτηκαν πολλά παιχνίδια. Με άλλους στόχους. Και δεν αποκλείω ακόμα και την αλλαγή και τη διεύρυνση των συνόρων. Και ας μην ξεχνάμε και το βελούδινο διαζύγιο για τα σύνορα που είχε πει ο κ. Παπανδρέου αλλά και αυτά τα οράματα, ότι θα πάρουμε την κόκκινη μηλιά και τη Βόρειο Ηπειρο και τέτοια κι άλλα. Παίχτηκαν και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Και για άλλη μια φορά θα θυμίσω ότι υπάρχουν τάσεις σήμερα - και μάλιστα μέσα στο χώρο του κοσμοπολιτισμού - που δεν έχουν πρόβλημα στο εξής πράγμα: Σ' αυτό που λέμε αυτοπροσδιορισμό. Μιλάμε για το συλλογικό αυτοπροσδιορισμό. Γιατί είναι άλλο πράγμα ο καθένας να αυτοπροσδιορίζεται. Συλλογικό αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα με κριτήρια τι; Με κριτήρια υπηρέτησης σχεδίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ισχυρών ή λιγότερο ισχυρών, για την αλλαγή των συνόρων και την διανομή των αγορών.

Λοιπόν, αύριο ποιος μας λέει ότι δεν θα αναγορευθούν μετανάστες σε μειονότητα; Και από αυτή την άποψη, η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, όχι κάτω από την πίεση, αν δεν την αποκτήσετε θα σας κυνηγήσουμε - διότι υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος - αλλά η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, βοηθάει και σε αυτό το ζήτημα. Κι αν θέλετε, αντιμετωπίζει καλύτερα και τέτοιες ορέξεις και τέτοιες βλέψεις.

Τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ μπερδεμένα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθούν διαιωνίζοντας την κατάσταση της παρανομίας σε βάρος των μεταναστών και μάλιστα από τους ίδιους οι οποίοι έχουν προκαλέσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Φυσικά θα μιλήσουμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η πειθαρχία, προϋπόθεση για την ιθαγένεια

Στη σελίδα 11 του νομοσχεδίου και στο άρθρο 6, λέγεται ότι αυτός που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά της πολιτογράφησης, θα πρέπει να έχει και τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είναι διαφορετικοί από τους παριστάμενους μάρτυρες. Αλλο να υπάρχουν κάποιοι μάρτυρες που να βεβαιώσουν στοιχεία κλπ. Πράγμα που σημαίνει, καταλαβαίνετε τώρα τι θα αναζητήσει ο καθένας, τους πιο σημαντικούς. Αλλά εδώ μπορεί να έχουμε και εμπόριο μαρτύρων.

Ετσι, μπορεί κανείς να σκεφτεί, με συγχωρείτε κιόλας, ορισμένα επαγγέλματα - γιατί υπάρχουν κι αυτά, δε τα βάζουμε συνολικά με ένα κλάδο, δικηγόροι και κάτι ειδικοί - να πουλάνε υπηρεσίες και να είναι μάρτυρες, και οι ίδιοι να ανοίγουν ολόκληρη υπηρεσία παραστάσεων. Τι θα πει μάρτυρες; Εχει τα χαρτιά; Και το κυριότερο, το σοβαρότερο για μας είναι ότι δε δίνει δικαίωμα αυτοδίκαιης απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών με την ενηλικίωσή τους. Οχι να τους δηλώσει μπαμπάς και μαμά. Θα γραφτούν σε ειδικούς καταλόγους; Θα έχουν τα ίσα δικαιώματα στη μόρφωση; Την ιθαγένεια θα την πάρουν γιατί οι ίδιοι την επέλεξαν, τα ίδια τα παιδιά, στα 18 τους χρόνια που είναι ενήλικοι;

Αλλά εδώ μπαίνει και το εξής ζήτημα: Πρέπει και οι γονείς τους να έχουν την προϋπόθεση της 5ετούς μόνιμης και συνεχούς διαμονής. Και πέρα από αυτό, βάζει και άλλες δύο προϋποθέσεις. Να μην είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Εδώ είναι λάστιχο. Τι θα πει επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια; Επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι και ο αγρότης, είναι και ο απεργός. Απαγορεύεται δηλαδή ο μετανάστης να είναι απεργός; Απαγορεύεται να κάνει κατάληψη σε ένα εργοστάσιο; Τι δηλαδή, επειδή είναι μετανάστης;

Ενα αυτό. Και όλοι ξέρουμε ότι όταν ο μετανάστης ελέγχεται συνέχεια προκειμένου να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, θα πάει έντεκα χιλιάδες φορές, κάθε τρεις και λίγο, θα δίνει τα χαρτιά του. Ελέγχεται, υπάρχει ολόκληρος φάκελος και ελέγχεται για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αν πούμε ότι δημόσια τάξη και ασφάλεια εννοεί την εθνική ασφάλεια και αυτό λάστιχο, η εθνική ασφάλεια.

Και είναι ακόμη χειρότερο, γιατί με βάση το νόμο της ΝΔ - και δε θα τον καταργήσει το ΠΑΣΟΚ - ακόμα και όταν έχει ένα απλό πλημμέλημα δε μπορεί να πάρει την ιθαγένεια. Για παράδειγμα, κάνει παράβαση τροχαίου, ή για περιύβριση αρχής ή για κάτι, πάλι δεν παίρνει την ιθαγένεια. Μα όταν θέλει την ελληνική ιθαγένεια, ζει 18 χρόνια στην Ελλάδα, έχει γεννηθεί, ζει 18 χρόνια ή είναι πολύ παραπάνω, ζει 30 χρόνια στην Ελλάδα, δε μπορεί να είναι αιτία ένα απλό πλημμέλημα για να μην πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Για συκοφαντική δυσφήμιση, ποιους συκοφαντεί, δε θα έχει δηλαδή γνώμη ο μετανάστης για την πολιτική μιας κυβέρνησης; Για την πολιτική του υπουργείου; Για την πολιτική των κομμάτων; Για την πολιτική της εργοδοσίας;

Επομένως θα πάρουν την ιθαγένεια ένας στρατός απολύτως πειθαρχημένων, οι οποίοι θα είναι απολύτως εξαρτημένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και μάλιστα θα είναι και πολύ πιο πειθαρχικοί και από τους πιο πειθαρχικούς Ελληνες εργάτες. Από τους πιο φοβισμένους. Γιατί ο Ελληνας εργάτης στην πραγματικότητα δε θέλει να είναι καθόλου πειθαρχικός, όσο όμως και για όσο διάστημα αισθάνεται ένα φόβο και ένα δέος μπροστά στον κίνδυνο από την εργοδοσία, φαινομενικά είναι και πειθαρχικός.

Επομένως τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα και δύσκολα. Και με αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται, αλλά και την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το πρόβλημα δε λύνεται. Και εδώ γίνεται το αντίθετο από ό,τι λέει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα μπαλώματα γίνονται.

Επικίνδυνη η ΦΡΟΝΤΕΞ

Τέλος, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για την FRONTEX. Ακούτε να δείτε. Από παλικαρισμούς πάμε καλά. Τα χαρτιά τι λένε ή και το αντίθετο. Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχει μια διευκρίνιση και στην πράξη να τηρούνται και να εφαρμόζονται αυτά που λέει η ηγεσία της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών». Λοιπόν η FRONTEX δεν είναι καθόλου αθώα. Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε τη συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία; Την έχει επικυρώσει. Μέσω του ευρωστρατού πρώτα απ' όλα, διότι έχει λόγο και η Τουρκία, παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν έχει μπει ακόμα μάλλον στην ΕΕ, έχει λόγο για τη δράση του ευρωστρατού στο Αιγαίο.

Και μας απασχολεί αυτό το θέμα διότι μεταναστευτικό, κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα κλπ., θα γίνουν ένα κουβάρι. Και μπορεί να ανάψει ένα μεγάλο φιτίλι από το ζήτημα της διάσωσης ή μη διάσωσης κάποιων μεταναστών που οι δουλέμποροι πάνε να τους ρίξουν στον πάτο της θάλασσας ή να αρχίσει από μια άλλη αφορμή και τα πράγματα να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Και μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μετά τα Ιμια τα πράγματα δεν είναι καθόλου τα ίδια. Γιατί κάνετε πως το ξεχνάτε αυτό; Μετά τα Ιμια επισημοποιήθηκαν πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι ήταν πριν. Και άλλο ο ένας να λέει ό,τι θέλει και άλλο πράγμα να έχω δεχθεί αυτά τα ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει το μεταναστευτικό στο Αιγαίο δεν είναι απλό πράγμα, διότι έχει σχέση με όλα τα ζητήματα. Εδώ δεν είναι απλό η διάσωση ενός ναυαγίου που δεν έχει σχέση με μετανάστες. Πόσο μάλλον με την FRONTEX, για την οποία είστε πάρα πολύ περήφανοι. Και μάλιστα με μεγάλο τουπέ γιατί έρχεται στον Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα σοβαρό Δούρειο Ιππο ακόμα χειρότερο απ' ό,τι φαντάζεστε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμφωνία κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών (2019-01-24 00:00:00.0)
Η ουσία του ζητήματος της ιθαγένειας (2013-02-08 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στη Χρυσή Αυγή (2013-01-08 00:00:00.0)
Αδεια παραμονής - εμπόρευμα (2012-11-22 00:00:00.0)
Νέα ζητήματα στο τραπέζι (2008-09-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει ο ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια (2008-04-11 00:00:00.0)