Ο πολιτιστικός απολογισμός του 1999
Αγωνιστικό «παρών» των εικαστικών
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000

Το έργο - καταγγελία των εικαστικών δημιουργών, για τον πόλεμο και τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς
Χρονιά αγώνων και κινητοποιήσεων ήταν το 1999 για τους εικαστικούς δημιουργούς. Αντιστάθηκαν στην κυβερνητική πολιτική και κινητοποιήθηκαν για τη λύση πολλών και χρόνιων προβλημάτων τους. Σημαντικές και με θετικό αποτέλεσμα ήταν οι κινητοποιήσεις τους για την ακύρωση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, ενώ σε συνεργασία με την Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, αγωνίστηκαν κατά του εξοστρακισμού της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το σχολείο.

Δυναμικό «παρών» έδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στις κινητοποιήσεις για τη σύλληψη του Οτσαλάν και στα παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της νατοϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Ξεχωριστή «φωνή» διαμαρτυρίας για τα «ανυποψίαστα θύματα των μεγάλων του κόσμου», θύματα των νατοϊκών βομβαρδισμών, ήταν η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών στο Κτίριο «Κωστή Παλαμά» και το εικαστικό δρώμενο - κατασκευή έργου εικαστικών καλλιτεχνών στον περίβολο του κτιρίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη, μετά την αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΕΤΕ στο Βελιγράδι. Η αποστολή μελών του Επιμελητηρίου στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία, ήταν έκφραση αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό και μια απάντηση ζωής και δημιουργίας, στο θάνατο που σκόρπισαν τα γεράκια του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το ΕΕΤΕ, αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εικαστικών καλλιτεχνών, διοργάνωσε το 1999 μεγάλη έκθεση Σύγχρονης Ρουμάνικης Γλυπτικής, ενώ τον Ιούλη πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, στη Σαμοθράκη, το Β' Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας.

Σαν κέντρο περιοδικών εκθέσεων λειτούργησε και το 1999 η Εθνική Πινακοθήκη. Μεταθέτοντας για το 2000 την επανέκθεση τμήματος των μόνιμων συλλογών της, το 1999 παρουσίασε δύο μόνον εκδηλώσεις: τις αναδρομικές εκθέσεις του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση και του Βλάσση Κανιάρη. Η έκθεση Γκρέκο, η οποία φιλοξενείται στους χώρους της, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, αποδείχνοντας ότι το κοινό δε μένει αδιάφορο σε σοβαρές εκθεσιακές δραστηριότητες.

Δύο μεγάλες απώλειες σημάδεψαν το 1999. Δύο σημαντικές μορφές από το χώρο της γλυπτικής και ζωγραφικής, έφυγαν από κοντά μας. Ο γλύπτης Στέλιος Τριάντης, ο ακούραστος σύντροφός μας, ο ακέραιος άνθρωπος, πέρασε στον κόσμο της σιωπής, αφήνοντας μια πλούσια και σημαντική γλυπτική δημιουργία και τα οράματά του, για τα οποία πάλεψε αταλάντευτα μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Τη χρονιά αυτή, τελείωσε αιφνίδια και το ταξίδι της ζωής του αλησμόνητου Πάρι Πρέκα. Ο διακεκριμένος ζωγράφος, που με πυξίδα την ψυχή του μας έκανε κοινωνούς μιας τέχνης μεγάλης ομορφιάς, ο ασυμβίβαστος άνθρωπος που διακρινόταν για το ανθρώπινο και καλλιτεχνικό ήθος του, έφυγε στα 73 του χρόνια από κοντά μας, αφήνοντας φτωχότερη την εικαστική οικογένεια.