Σύνθημα για ξεσηκωμό σε όλη τη χώρα
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2010

Στην Πρέβεζα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στην Πάτρα, σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη «Μηχανική ΑΕ», που εδώ και δέκα μέρες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς στα χωματουργικά, που με τα φορτηγά και τις μπουλντόζες έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα στην πορεία. Στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Πάτρας, απεργιακή επιτροπή, αποτελούμενη από εκατοντάδες απεργούς, απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα εργοστάσια, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει κανένα.

Στο Αργος, σύσσωμο το μπλόκο της Στέρνας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα συναντήθηκε με τους απεργούς της περιοχής και έκαναν κοινή πορεία, αφού έχυσαν γάλα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη Ζάκυνθο, «νέκρωσε» ολόκληρο το νησί, καθώς, εκτός από τους εργαζόμενους που απήργησαν ήταν κλειστά και καταστήματα με απόφαση της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ στη Ζάκυνθο. Παράλληλα, απέκλεισαν το λιμάνι μέχρι το απόγευμα καθώς και μια τράπεζα.

Στην Αμαλιάδα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγροτοκτηνοτρόφους το «παρών» έδωσαν και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μετά και την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας για τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν, επίσης, σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη, Αίγιο και Κεφαλονιά.

Από την πορεία των απεργών στο Ηράκλειο
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ

Μέσα σε δυνατή βροχή διαδήλωσαν και οι απεργοί στη Στερεά Ελλάδα. Στη Λαμία, μαζί με τους εργάτες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατέβηκαν στο δρόμο και οι φοιτητές - σπουδαστές, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Αντίστοιχα, στη Λιβαδειά, με μαχητική πορεία στην πόλη εργάτες κατήγγειλαν την απόλυση εργαζόμενης έξω απ' τα HONDOS CENTER. Συμμετείχαν και μαθητές σχολείων, με τους απεργούς γονείς τους. Συγκέντρωση έγινε και στη Θήβα. Στην Εύβοια, έγιναν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε Ιστιαία, Αλιβέρι και Χαλκίδα. Στην τελευταία, ξεχώρισε η δυναμική παρουσία σπουδαστών, με τις σχολές ΤΕΙ της πόλης να παραμένουν κλειστές, ύστερα από αποφάσεις που πάρθηκαν με πρωτοβουλία του ΜΑΣ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Κάτω από καταρρακτώδη βροχή έγιναν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα, στη Φλώρινα και τη Νάουσα οι συγκεντρώσεις και οι πορείες έγιναν κάτω από πυκνή χιονόπτωση. Χαρακτηριστική η εικόνα απ' τη Νάουσα: Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της ΕΝΚΛΩ, οι κλωστοϋφαντουργοί της νηματουργίας «Βαρβαρέσος», που βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις και περικοπές μισθών, οι οικοδόμοι, οι εργάτες δήμων, οι δάσκαλοι, οι πυροσβέστες, οι εποχικοί εργαζόμενοι συγκρότησαν δυναμικό μπλοκ και απαίτησαν την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Αποψη της διαδήλωσης στην Κέρκυρα
Σε όλες τις πόλεις, η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, ενώ σε πολλές περιοχές συμμετείχαν και αγρότες. Στην Κοζάνη συμμετείχαν αγρότες των Σερβίων, στον Πολύγυρο, αγρότες απ' το μπλόκο Ορμύλιας, ενώ στη Δράμα προπορεύτηκαν τρακτέρ. Στην Καβάλα, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα γιαπιά και τα εργοτάξια, στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε κατάληψη του ΟΑΕΔ, στην Κομοτηνή οι απεργοί έκαναν συμβολικό αποκλεισμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στην Ξάνθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία στο εργοστάσιο Ιματισμού «ΜΑΪΤΕΞ», όπου οι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Οι εργαζόμενοι της Πρέβεζας πήραν πρώτοι, προχτές, τη σκυτάλη των διαδηλώσεων (χτες υπήρχε τοπική αργία). Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν με επιτυχία και μαζικότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως Γιάννενα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Αρτα, ενώ στον αγώνα μπήκαν και εργαζόμενοι που απήργησαν για πρώτη φορά. Κλειστή έμεινε και η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα.

ΚΡΗΤΗ

Ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι απεργοί από την Κρήτη. Στο Ηράκλειο, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν μαζί με τους εργάτες και επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι. Από νωρίς το πρωί απεργιακές επιτροπές βρέθηκαν έξω από πύλες εργοστασίων στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. Περιφρούρησαν την απεργία, απαντώντας σε τραμπουκισμούς της εργοδοσίας.

Η πορεία στην Πάτρα
Στα Χανιά, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των αγροτών με το πανό της ΠΑΣΥ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην κεφαλή της πορείας, καθώς και της αντιπροσωπείας απολυμένων της «Ολυμπιακής». Στο Ρέθυμνο, παρά τις προσπάθειες του δημάρχου Γ. Μαρινάκη (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος κάλεσε μέχρι και τον εισαγγελέα και την αστυνομία, οι απεργοί δε λύγισαν και προχώρησαν στην απεργιακή τους συγκέντρωση. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Λασίθι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με μαχητικές συγκεντρώσεις απάντησαν οι εργάτες και οι εργάτριες στα νησιά του Αιγαίου. Σε Ικαρία, Χίο, Κω, Ρόδο, Σάμο, Κάλυμνο, Μυτιλήνη και Λήμνο, οι κινητοποιήσεις έγιναν σε πείσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών και με τη συμμετοχή νέων σωματείων. Η απεργία «δέθηκε» με κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, στη Λήμνο οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού κατήγγειλαν το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2009. Η ανάγκη να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη αναδείχθηκε και στη Μυτιλήνη, όπου μαζί με τους εργάτες στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα μπλόκα της ΠΑΣΥ και του Συντονιστικού των ΕΒΕ.