ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με πείσμα αψήφησαν τη βροχή και το χιονιά
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010

Απεργιακές φρουρές στην Κομοτηνή
Κάτω από καταρρακτώδη βροχή έγιναν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ενώ κάτω από πυκνή χιονόπτωση έγιναν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε Φλώρινα και Νάουσα.

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν συντονισμένα τον αγώνα απέναντι στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της Νάουσας, παρά το χιόνι που έπεφτε αδιάκοπα από το πρωί. Το «παρών» έδωσαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της ΕΝΚΛΩ, οι κλωστοϋφαντουργοί της «Βαρβαρέσος» που βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις και περικοπές μισθών, οι οικοδόμοι, οι εργάτες δήμων, οι δάσκαλοι, οι πυροσβέστες, οι εποχικοί εργαζόμενοι, καθώς και πολλοί ΕΒΕ της περιοχής.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κοζάνη συμμετείχαν και αγρότες από το μπλόκο των Σερβίων ενώ χαιρέτισε και εκπρόσωπός τους. Αντίστοιχα και στον Πολύγυρο, στο πλευρό των απεργών εργατών πήραν τη θέση τους και αγρότες από το μπλόκο της Ορμύλιας. Με το τρακτέρ μπροστά να ανοίγει το δρόμο, τους εργάτες και τους αγρότες να δυναμώνουν το μέτωπο της κοινής δράσης, πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση και στη Δράμα.

Στην Καβάλα η κινητοποίηση σήμανε από το πρωί με περιφρούρηση της απεργίας στα γιαπιά και τα εργοτάξια, ενώ επιτυχία σημείωσε και η απεργιακή συγκέντρωση που ακολούθησε.

Από την Ξάνθη
Στην Αλεξανδρούπολη, η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας δόθηκε σε μια σειρά χώρους, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν και σε κατάληψη του ΟΑΕΔ από τις 7 έως τις 9 το πρωί. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Και στην Ορεστιάδα έγινε συμβολική κατάληψη του ΟΑΕΔ από εργαζόμενους που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα και απεργιακή συγκέντρωση. Στην Κομοτηνή, οι απεργοί πορεύτηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό. Στην Ξάνθη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία στο εργοστάσιο ιματισμού «ΜΑΪΤΕΞ» όπου οι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας (καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, καταστρατήγηση των ΣΣΕ κλπ.). Στη συνέχεια συγκροτημένα κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης όπου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική αντιλαϊκή λαίλαπα.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Κιλκίς, Κατερίνη, Καστοριά, Βέροια, Σέρρες και Γιαννιτσά όπου απόφαση για συμμετοχή στην απεργία είχαν πάρει και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Υφαντουργίας».



Καθώς έπεφτε πυκνό χιόνι διαδήλωσαν οι απεργοί στη Νάουσα