ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σκοτώθηκε οικοδόμος από κατάρρευση σκαλωσιάς

Τέσσερις  εργάτες τραυματίστηκαν σε νεοανεγειρόμενη εκκλησία

Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000

Ενας ακόμα οικοδόμος έχασε τη ζωή του χτες στον αγώνα για το μεροκάματο. Αλλοι τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Το δυστύχημα έγινε σε νεοανεγειρόμενη εκκλησία στη Νέα Ζωή Περιστερίου. Νεκρός είναι ο Περικλής Λαμπρινός 51 ετών και τραυματίες ο Ταχτατζής Παναγιώτης 47 ετών, ο Πίττας Δημήτριος, ο Ισβέρι Λουκάνι 39 ετών και Φατμίρ Λουκάνι 32 ετών. Οι παραπάνω εργάτες ήταν μέλη πενταμελούς συνεργείου οικοδομής που εργάζονταν στην ανέγερση εκκλησίας επί των οδών Χρυσοβέργη και Αχλαδόκαμπου.

Λίγο μετά τις 3 μ.μ και ενώ έπεφτε το τελευταίο μέρος της οικοδομικής πλάκας κατέρρευσαν οι σκαλωσιές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Π. Λαμπρινός, ο οποίος εκείνη την ώρα χειριζόταν την «πρέσα», και να τραυματιστούν οι άλλοι τέσσερις που βρίσκονταν λίγα μέτρα μακρύτερα. Ενας ακόμα εργάτης, μέλος του συνεργείου, κατάφερε να ξεφύγει σώος.

Στον τόπο του ατυχήματος κατέφθασαν σχεδόν αμέσως συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων ανέσυραν τους εργάτες.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ζωής κρατήθηκε για να δώσει κατάθεση ο Ανδρέας Βοριάς, υπεργολάβος της οικοδομής, ενώ μέχρι αργά χΤες το βράδυ η αστυνομία αναζητούσε τον εργολάβο Μιχάλη Ανδρεάκο και το μηχανικό Σταμάτη Καλιάδη, για να τους ανακρίνει για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πάντως πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι εργάζονται ως οικοδόμοι και υποστήριζαν ότι η νεοανεγειρόμενη εκκλησία δεν είχε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα ο Γ. Ιατρόπουλος, περίοικος και οικοδόμος στο επάγγελμα, τόνισε στο «Ρ» χαρακτηριστικά: «Αν υπήρχαν παραπάνω πύργοι (σ.σ. τα σιδερένια πλαίσια που στηρίζουν την πλάκα) δε θα είχε γίνει η κατάρρευση και ο άνθρωπος αυτός θα ζούσε».

Οι τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ένας παρέμεινε για νοσηλεία.

Τα μέτρα έμειναν στα χαρτιά

Επανειλημμένα το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει καταγγείλει: «Θεσμοί και μέτρα που επιβλήθηκαν κάτω από την πάλη μας για την προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλιάς έμειναν στα χαρτιά ή εκφυλίστηκαν».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί μεταξύ των άλλων: