ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ορισμένα ζητήματα με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Ελληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να ξεπεράσουν τα διλήμματα, που μπαίνουν τόσο από τον εθνικισμό, όσο και από τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, και να διεκδικήσουν ενωμένοι όλα όσα τους στερούν

Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010

Η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουν όλα όσα τους ανήκουν
Πολλά ζητήματα «μπαίνουν στο τραπέζι» με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια των μεταναστών και το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Η μετανάστευση προκαλείται από την ιμπεριαλιστική δραστηριότητα των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, είτε αυτή εκφράζεται με πόλεμο, είτε με υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, είτε με το οικονομικό «άρμεγμα» λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, στη συνέχεια, θέλουν να εκμεταλλευτούν ξανά τις μεταναστευτικές ροές που οι ίδιες προκάλεσαν για λογαριασμό των μονοπωλίων, για την αύξηση των κερδών, για διάσπαση της εργατικής τάξης, για ένταση της καταστολής, για να φθηναίνει η εργατική δύναμη, για να εγείρονται ζητήματα συνόρων και μειονοτήτων κ.ά.

1. «Τι θα πει "επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια"; Επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη κι ασφάλεια είναι και ο αγρότης, είναι και ο απεργός. Απαγορεύεται, δηλαδή, ο μετανάστης να είναι απεργός; Απαγορεύεται να κάνει κατάληψη σε ένα εργοστάσιο;», είπε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προϋποθέσεις τύπου «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» προκειμένου να πάρει κάποιος την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης. Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά ότι κανένα άλλο κόμμα δεν έθιξε το ζήτημα. Ανάμεσα σε άλλα, ο μετανάστης θα πρέπει να καταθέτει τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, θα πρέπει «να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της χώρας», να είναι υποταγμένος στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία της εκμετάλλευσης, να μην σχετίζεται με την «τρομοκρατία» και να μην αντιστέκεται κατά της αρχής.

2. Δεν αποκόβεται το δικαίωμα της νομιμότητας από την εργασία, αντίθετα εντείνεται η καταστολή της λεγόμενης «παράνομης» μετανάστευσης, δηλαδή αυτής που δεν είναι χρήσιμη στους εργοδότες και την αγορά. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει πει ότι για αποτελεσματική αντιμετώπιση της «παράνομης» μετανάστευσης, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση των «νομίμων», με την προσδοκία οι «νόμιμοι» να αποδεχτούν και να συμβάλουν στην καταστολή του «προβλήματος της παράνομης, ανεξέλεγκτης μετανάστευσης». Είναι ενδεικτικό ότι εμπόδιο για την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης ενός μετανάστη είναι και η εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες. Ο «νόμιμος» μετανάστης θα πρέπει να καταδίδει τον «παράνομο» ή να τον πετάει στο δρόμο, ακόμη κι αν είναι φίλος, συμπατριώτης, συγγενής. Νομιμοποιητικά έγγραφα «δίνει» μόνον η αγορά, μόνον οι ανάγκες των επιχειρήσεων για φθηνό εργατικό δυναμικό και πάλι προσωρινά, για όσο θα έχουν ένσημα. Πάντα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, αυτό γινόταν.

Για παράδειγμα, πρόσφατα η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει 20.000 αιτήσεις μετανάστευσης από εργαζόμενους με «ανεπαρκή προσόντα». Αυτό αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα ευνοϊκά από τις μεγάλες εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου της χώρας, όπως η «BHP Billiton» και η «Rio Tinto», που καλούνται να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων τους στην κινεζική αγορά, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανεύρεση εξειδικευμένων και φθηνών εργαζομένων.

Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ελεγχόμενης κινητικότητας εργατικών χεριών, σύμφωνα με τη ζήτηση των μονοπωλίων στην εκάστοτε χρονική στιγμή και στη βίαιη καταστολή των «λαθραίων», αυτών που δεν πήραν την άδεια των επιχειρήσεων για να μεταναστεύσουν. Με αυτήν την έννοια προκαλεί ερωτηματικά η «απορία» του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή. «Την ίδια ώρα που η Ευρώπη του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι γίνεται ένα σιδερόφρακτο κάστρο, αναζητά 20 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2030 λόγω γήρανσης και έλλειψης εργατικών χεριών», είπε, χωρίς να θέλει να δει ότι ελεγχόμενη μετανάστευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς δεν μπορεί να γίνει, χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η αθρόα, ανεξέλεγκτη μετακίνηση εξαθλιωμένων ανθρώπων.

3. Γίνεται ένας στυγνός εκβιασμός: Αν θέλεις να αποκτήσεις κάποια στοιχειώδη δικαιώματα και να μη σε κυνηγούν συνέχεια, πρέπει να πάρεις την ελληνική ιθαγένεια. Αντί να νομιμοποιούνται πλήρως και αυτόματα τα παιδιά των μεταναστών με τη γέννησή τους και να μπορούν να πάρουν - εφ' όσον το επιθυμούν - την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή τους, το νομοσχέδιο συνδέει την απόδοση ισότιμων δικαιωμάτων με την ελληνική ιθαγένεια και εξακολουθεί να στερεί από δικαιώματα την πλειονότητα των μεταναστών. Κι όμως, οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες που έζησαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δε ζήτησαν την ιθαγένεια της χώρας, κράτησαν την ελληνική, χωρίς αυτό να είναι εμπόδιο στο να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να έχουν σπίτι δωρεάν, να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να απολαμβάνουν ό,τι και οι ντόπιοι. Από την άλλη, οι προλετάριοι γκετοποιημένοι κάτοικοι των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων, που είχαν ξεσηκωθεί πριν από μερικά χρόνια, ήταν μετανάστες με γαλλική ιθαγένεια.

4. Βλάπτουν ή ωφελούν οι μετανάστες; Ολα τα κόμματα που αναγνωρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ως μονόδρομο και τοποθετούνται στο ζήτημα της μετανάστευσης σύμφωνα με την καπιταλιστική ανάπτυξη, συμφωνούν ότι η μετανάστευση ωφελεί την οικονομία, δηλαδή την κερδοφορία. Ανεξάρτητα αν τοποθετούνται από εθνικιστική ή κοσμοπολίτικη σκοπιά.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός στη σχετική συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, τους μετανάστες «τους εμπιστευόμαστε στις οικοδομές μας, τους εμπιστευόμαστε τα αγροκτήματά μας, τους εμπιστευόμαστε στον τουρισμό, τους εμπιστευόμαστε ακόμα και το πιο πολύτιμο, τους γέροντες και τα παιδιά μας». «Εργάζονται, πληρώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους βάρη, προκόβουν, αποκτούν ιδιοκτησία...». Αυτοί πρέπει να νομιμοποιούνται, μα δε φτάνει μόνον αυτό. Πρέπει και να ενσωματωθούν, αλλιώς θα προκληθούν κοινωνικές εντάσεις. Τους υπόλοιπους θα τους «αναλάβουν» οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, είπε.

Στην ίδια λογική και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., πρότεινε «να ορίσουμε πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τόσο τοις εκατό». Και συνέχισε: «Βλάπτει ή ωφελεί η λαθρομετανάστευση; Ακουσα με προσοχή τον κύριο πρωθυπουργό. Σαφέστατα είπε ότι βλάπτει. Εξ ου και όλα αυτά τα μέτρα που άκουσα το τελευταίο πεντάλεπτο, αυστηρότατα μέτρα. Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι η λαθρομετανάστευση είναι επικίνδυνη για το κράτος, για το έθνος και για αυτό θα την αποκρούσουμε και για αυτό προσπαθούμε με τη FRONTEX και όλα τα άλλα να τη σταματήσουμε».

Μέχρι και τον Μαρξ και τον Ενγκελς επικαλέστηκε - επιλεκτικά - ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για να πει ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σπίτια τους. «Οπως γράφει ο Μαρξ, "ο σκοπός εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας". Θέλουμε διατήρηση της δουλείας στο κεφάλαιο;». Επομένως, να κρατήσουμε το ποσοστό που θέλει το κεφάλαιο και τους υπόλοιπους να τους «ξαποστείλουμε» για να μην ...τους εκμεταλλεύονται! Κι όλα αυτά τα λέει ένα κόμμα που έχει κάνει επανειλημμένα προτάσεις για το πώς το ελληνικό κεφάλαιο θα συσσωρεύσει κέρδη ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, που δικαιολογεί τις περικοπές και τις απολύσεις στο όνομα της κρίσης του κεφαλαίου...

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι οι μετανάστες προσφέρουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη. «Πολλοί από τους μετανάστες που μας έχουν έρθει τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, με τη χώρα που επιλέγουν να μείνουν. Και πράγματι πρέπει να τους εντάξουμε», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να ελέγχονται ανάλογα με τη ζήτηση σε φθηνά εργατικά χέρια!

Εθνικιστές και κοσμοπολίτες συμπίπτουν στην άποψη ότι χρήσιμοι μετανάστες είναι εκείνοι που συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Είπε ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Ας υποθέσουμε πως πραγματοποιείται αύριο κιόλας το όνειρο των οπαδών της φυλετικής καθαρότητας και η χώρα αδειάζει από όλους τους μετανάστες. Ρωτήστε τον κ. Λοβέρδο τι θα συμβεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Ρωτήστε την κ. Μπατζελή τι θα συνέβαινε στην ήδη καταρρέουσα αγροτική οικονομία. Ρωτήστε τον κ. Παπακωνσταντίνου ποια θα ήταν η επιδείνωση σε όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες». Παρέλειψε να πει «ρωτήστε τους τραπεζίτες πόσοι μετανάστες παίρνουν δάνεια ή στέλνουν εμβάσματα στις πατρίδες τους», γιατί θα ...χτύπαγε άσχημα στο αυτί, μα αυτή είναι η λογική. Από τη μια, βγάζουν κέρδη για τους τσιφλικάδες της Μανωλάδας οι μετανάστες και δεν καταρρέει η αγροτική οικονομία, από την άλλη να μπουν πάνω από τα κέρδη και να μην τους εκμεταλλεύονται...

5. Οι μετανάστες και οι ντόπιοι εργάτες πρέπει να παλέψουν μαζί για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, μα και για τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους. Κοινός εχθρός τους είναι η εκμετάλλευση, είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, που τους στερεί τον αμύθητο πλούτο που παράγουν.


Ε. Μ.