ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Χελμάντ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010

Η προέλαση των κατοχικών δυνάμεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν και χτες για τέταρτη μέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό στην πόλη Μαρτζάχ και τη γειτονική περιοχή Ναντ Αλι της αφγανικής επαρχίας Χελμάντ, με περισσότερους από 17 αμάχους νεκρούς, από την έναρξη των επιχειρήσεων το Σάββατο, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 σκοτώθηκαν «από λάθος», σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ενώ ακολούθησαν και υποκριτικές συγγνώμες από τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανό στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ. Και σε αυτή την περίπτωση οι κατοχικές δυνάμεις θεώρησαν τους αμάχους ως «μαχητές έτοιμους να επιτεθούν».

Στις αιματηρές συγκρούσεις αναφέρονται και δεκάδες νεκροί «μαχητές των Ταλιμπάν», οι οποίοι ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται και δεν αποκλείεται επίσης να αφορούν αμάχους. Τουλάχιστον 15.000 κατοχικοί στρατιώτες έχουν κατακλύσει την περιοχή, με στόχο την «εξολόθρευση των Ταλιμπάν» και την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής από τις κατοχικές - κυβερνητικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της «ανανεωμένης» ιμπεριαλιστικής πολιτικής για το Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίζονται, παρά την προαναγγελία μιας μεγάλης κλίμακας πολεμικής επιχείρησης, εδώ και μέρες, ότι στόχος είναι η ανακατάληψη της περιοχής, με όσο το δυνατόν «λιγότερη βία». Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα θύματα αμάχων δεν έχουν αποφευχθεί, ενώ παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις οι κάτοικοι δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε το Σάββατο από τους Ταλιμπάν, να «καταθέσουν τα όπλα», ζητώντας παράλληλα «μεγαλύτερη προσοχή», σχετικά με τις απώλειες αμάχων, από τους κατοχικούς στρατιώτες, που επιχειρούν στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη CIA ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν το δεύτερο τη τάξη ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, πριν 10 μέρες περίπου στο Καράτσι. Η σύλληψή του χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περιόδου Ομπάμα, ωστόσο οι Ταλιμπάν διαψεύδουν την είδηση.

Στο μεταξύ σε χτεσινή αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν στο Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους ακόμα πέντε άνθρωποι που υποστηρίζεται ότι ήταν «μαχητές των Ταλιμπάν».