ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να πάρει το κεφάλαιο ταξική απάντηση

Οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η απεργία της ερχόμενης Τετάρτης να δώσει νέα ώθηση στην ταξική οργάνωση των εργατών αναδείχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη

Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010

Γεμάτη ήταν η αίθουσα της χτεσινής σύσκεψης
Στις 24 Φλεβάρη η απεργία πρέπει να «γράψει» ΠΑΜΕ. Να την πάρουμε πάνω μας. Τα συνδικάτα με τις κινητοποιήσεις στις 17 Δεκέμβρη και στις 10 Φλεβάρη απέδειξαν ότι έχουν τα κότσια να σηκώσουν αυτό το βάρος. Δυνατά, αποφασιστικά, μπαίνουμε μπροστά.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, οι εμπειρίες, οι δυνατότητες, αλλά και οι δυσκολίες για την πανεργατική κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης κυριάρχησαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών στελεχών. Κρίσιμο ζήτημα αυτής της μάχης, όπως ειπώθηκε και εισηγητικά από τον Γιώργο Πέρρο, «κάθε χώρος δουλειάς να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να πάρουν θέση στη θύελλα που εξαπέλυσαν εναντίον τους. Και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουν τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ». Και για να έχει αποτελέσματα αυτή η παρέμβαση πρέπει το κίνημα στα ίσα να αντιπαρατεθεί με το ενιαίο μπλοκ των δυνάμεων εκείνων, πολιτικών και κοινωνικών, που επιχειρούν να κάνουν λοβοτομή στην εργατική τάξη και να αποδεχθεί ότι τα μέτρα, αν και σκληρά, δήθεν «είναι αναγκαία».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του Γ. Πέρρου, οι συνδικαλιστές μετέφεραν τις εμπειρίες των συνδικάτων απ' τις προηγούμενες απεργιακές μάχες του ΠΑΜΕ, τα νέα ζητήματα που τίθενται μπροστά στην απεργία, την προοπτική της πάλης.

Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Μιλώντας για τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο Θωμάς Κακκαβάς σημείωσε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για το κεφάλαιο να τελειώσει μια κι έξω με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Τα μέτρα, είπε, είναι η επιταγή που ξεπληρώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις που την έφεραν στην εξουσία. Η κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα συνεπής με το πρόγραμμά της. Επεξεργάζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου ο εργαζόμενος ξέρει μόνο τι θα πληρώνει, αλλά δεν ξέρει ούτε τι σύνταξη θα πάρει, ούτε πότε θα την πάρει.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

«Διαφωνείς με τα μέτρα, βγες στο δρόμο του αγώνα», αυτό είναι το σύνθημα που έριξε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ στους απόμαχους της δουλειάς, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Στον «πατριωτισμό» του κεφαλαίου, εμείς αντιπαραθέτουμε το γνήσιο πατριωτισμό, αυτόν που υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, επισήμανε. Αντιπαραθέτουμε την οικονομία που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τα μέτρα έχουν τη ρίζα τους στο Μάαστριχτ και τη Λισαβόνα επισήμανε η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών και παρουσιάζοντας στοιχεία από τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, είπε ότι σε ετήσια βάση το Δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από έμμεσους φόρους κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συσπείρωση στη γραμμή «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία» είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην πάλη των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και να δώσουν προοπτική στους αγώνες της εργατικής τάξης, υπογράμμισε ο Γιώργος Σκιαδιώτης και στα πλαίσια αυτά, σημείωσε, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να κλιμακώσουν τους αγώνες τους με όλους τους τρόπους, με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν, οξύνοντας και την ιδεολογική αντιπαράθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν ο αγώνας και ο συντονισμός συνδικάτων από όλο τον κόσμο (2024-09-24 00:00:00.0)
Μπλόκο στα νέα αντεργατικά μέτρα - φωτιά (2012-09-12 00:00:00.0)
Πυροτεχνήματα για να διαχυθούν οι ευθύνες (2011-02-15 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η ενωμένη δράση της τάξης μας (2010-01-21 00:00:00.0)
"Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε"! (1996-12-21 00:00:00.0)