ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενταση των επιχειρήσεων με κατοχικές απώλειες
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010

Αφγανοί δοσίλογοι μαζί με τους κατοχικούς με το δάχτυλο στη σκανδάλη
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Επιτυχώς, αλλά πολύ αργά» προχωρά η μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό, στην περιοχή της Μαρτζάχ στην επαρχία Χελμάντ, του Αφγανιστάν, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, που ζητούν κλιμάκωση του πολέμου και πιο αποφασιστικά χτυπήματα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ως κύριος λόγος της επιβράδυνσης των επιχειρήσεων αναφέρεται η πολυδιαφημισμένη «προστασία των αμάχων», που κάνει «διστακτικά» στις επιθέσεις τους τα στρατεύματα κατοχής...

Κατά τη χθεσινή μέρα των εχθροπραξιών, έξι κατοχικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στις τάξεις των δυνάμεων κατοχής στους 11, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζονται με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών. Σε δηλώσεις του, ο κυβερνήτης της Χελμάντ, Μοχάμεντ Γκολάμπ Μανγκάλ, ήταν ιδιαίτερα προκλητικός, χαρακτηρίζοντας τη σφαγή 15 αμάχων τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων ως «ατυχές γεγονός», που θα πρέπει «να αποφευχθεί στο μέλλον».

Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν καταληφθεί αρκετοί κύριοι στόχοι στην Μαρτζάχ, ωστόσο η νίκη απέχει αρκετά, με τον ταξίαρχο Λάρι Νίκολσον να υποστηρίζει ότι «στόχος είναι να κερδηθεί ο πληθυσμός της περιοχής», κάτι που δε φαίνεται να συμβαίνει, παρά τις «προσπάθειες» των κατοχικών στρατευμάτων να πείσουν το λαό με βόμβες ότι τον «προστατεύουν», συνεχίζοντας την άστοχη προπαγάνδα περί δήθεν σχεδίου «προστασίας αμάχων».

Στο μέτωπο του Πακιστάν συνεχίζονται οι πολεμικές επιθέσεις, με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις αμερικανικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι σκότωσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη των «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν, το γιο του Τζαλαλαουντίν Χάκανι, Μοχάμεντ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την ηγεσία των ανταρτών, μετά και τη σύλληψη του Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.