ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συντονισμένα «πυρά» από τα ταξικά συνδικάτα

Νέες κινητοποιήσεις χτες σε Αττική και Αχαΐα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα «Village Park»
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «CLAIRE'S» στο εμπορικό κέντρο VILLAGE στου Ρέντη πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Αθήνας με τη στήριξη κι άλλων ταξικών σωματείων.

Ο εργοδότης του καταστήματος απέλυσε εργαζόμενη, επειδή απήργησε στην προηγούμενη απεργία στις 10 Φλεβάρη, με στόχο να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Οι φιλοσοφίες μας δεν ταιριάζουν» ήταν το πρόσχημα της απόλυσης κι όπως τόνισε και η ίδια η εργαζόμενη είναι λογικό να μη ταιριάζουν οι φιλοσοφίες εργοδοτών και εργαζομένων. Ενώ επισήμανε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην επόμενη απεργιακή κινητοποίηση.

«Με πρόσχημα την κρίση, τόνισε η Μαρία Κουρέα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, προχωρούν στην απελευθέρωση των απολύσεων και στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων, γι' αυτό πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε με κοινούς αγώνες ν' ανατρέψουν τα σχέδιά τους».

Συζητώντας με εργαζόμενους και περαστικούς της περιοχής, οι διαδηλωτές αναδείκνυαν ότι το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - εργοδοσίας έχει ανοίξει ενιαίο ολομέτωπο αντεργατικό πόλεμο σε συνεργασία με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε βάρος των εργαζομένων. Οι χιλιάδες απολύσεις, η νέα αντιασφαλιστική βαρβαρότητα, η νέα φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, η μείωση μισθών και ημερομισθίων είναι μόνο ορισμένες πλευρές της χειρότερης επίθεσης των τελευταίων δεκαετιών που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι στη χώρα. Γι' αυτό σήμερα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης εκεί που γίνονται απολύσεις. Σήμερα πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά κάθε τόπος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στο αντεργατικό τσουνάμι που υψώνεται. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της 24 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση αποδεικνύοντας ότι η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φραγμό στη λαίλαπα που της ετοιμάζουν.

Σε «Αρβανιτίδη» και ΜΑΚΡΟ

Εξόρμηση στο κατάστημα «Μάκρο» στην Πάτρα πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόλυση ενός εργαζόμενου προχτές Πέμπτη. Με το επιχείρημα της περιστολής των δαπανών εξαιτίας της κρίσης, η εργοδοσία απειλεί πως θα προχωρήσει και σε νέες απολύσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν σε πάλη για σταθερή δουλειά για όλους και με δικαιώματα και κατήγγειλαν την ασυδοσία της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι στην πολυεθνική «Μέτρο Γκρουπ» (διαθέτει στην Ελλάδα 9 καταστήματα με 1.400 εργαζόμενους) μόνο το 2007 οι πωλήσεις της έφτασαν τα 456 εκατομμύρια ευρώ.

Τον αγώνα τους για την ανάκληση των απολύσεων από το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Αρβανιτίδης» συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου και στη Θεσσαλονίκη, με μπροστάρη την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ. Σήμερα Σάββατο, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί σε τρία καταστήματα της επιχείρησης, στην Καλαμαριά, στους Αμπελόκηπους και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-06-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα στον κλάδο (2014-07-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση (2010-03-11 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στην τρομοκρατία του Αρβανιτίδη (2010-03-02 00:00:00.0)
Νέο μπλόκο στην πολυεθνική από το ΠΑΜΕ (2008-01-08 00:00:00.0)
Επέβαλαν την ανάκληση της απόλυσης (2005-11-04 00:00:00.0)