ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η ταξική συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα

Οι κορόνες που εκτόξευσε με αφορμή την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία σε τίποτα δε μεταβάλλουν τη θέση της ως στρατηγικού συμμάχου της κυβέρνησης στο πέρασμα της σκληρής επίθεσης

Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010

Η συναίνεση της ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική έχει γερές ταξικές βάσεις και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Η στήριξη της αντιλαϊκής θύελλας δεν εξαρτάται ούτε επηρεάζεται από την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε προχτές το βράδυ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η ηγεσία της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι η συναίνεση σε ταξική βάση είναι αυτή που καθορίζει τη στάση της, για χάρη των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009» πυροδότησε ένα νέο κύκλο επεισοδίων στην ανέξοδη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση.

Στo δέκα σελίδων κείμενο που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής γίνεται λόγος για «έλλειμμα εμπιστοσύνης», ως «αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ», και γίνεται εκτενής αναφορά στη λεγόμενη απογραφή του 2004 ως πρώτο πλήγμα στην «αξιοπιστία και το κύρος της χώρας». Σημειώνεται ακόμα στην πρόταση: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Η πρόταση παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού δεν έχει οριστεί ο ακριβής χρόνος σύστασης της Εξεταστικής. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα αργήσει, αφού υπάρχουν εισηγήσεις να ολοκληρωθεί πρώτα το έργο των άλλων Επιτροπών («Ζήμενς», Βατοπέδι, ομόλογα, Χρηματιστήριο και «Cosmote» - «Γερμανός»). Τη σχετική καθυστέρηση προανήγγειλε έμμεσα με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν να καταθέσει και ο επίτροπος Χ. Αλμούνια.

Υπεράνω όλων η πλουτοκρατία

Η Ρηγίλλης χαρακτηρίζει «λάθος» την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τελικά στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι υπονομεύει το «εσωτερικό μέτωπο» που έχουν σχηματίσει τα κόμματα του κεφαλαίου για να τρομοκρατήσουν το λαό και να περάσουν τα βαριά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί διχαστικό κλίμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία, ο τόπος μας, η πατρίδα μας, χρειάζονται, περισσότερο παρά ποτέ, την ενότητα και την ομοψυχία, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».

Επαναβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η στάση του κόμματός του δεν αλλάζει, θα συνεχίσει δηλαδή να βάζει γερές πλάτες για να περάσει η αντιλαϊκή θύελλα, στο όνομα της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία. Η στάση της ΝΔ προσδιορίζεται από τη φράση του Αντ. Σαμαρά «στηρίζω τη χώρα, δεν στηρίζω την κυβέρνηση», επανέλαβε ο εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική Επιτροπή ο εκπρόσωπος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009 και προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το διάστημα από το 1981 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια δεν τεμαχίζεται». Χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ κίνηση «πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας», αλλά και «στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ».

Ωστόσο και παρά τις δημαγωγικές κορόνες, ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Κ. Τασούλας, διαβεβαίωνε χτες (ραδιοσταθμός «Real FM») ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην τακτική της συναίνεσης, ενώ ο Β. Μιχαλολιάκος, επικαλούμενος ότι «η χώρα περνά κρίση», είπε ότι «θέλω ειλικρινά η κυβέρνηση να πετύχει».

Βολική αντιπαράθεση

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και η χτεσινή δήλωση του Γ. Πεταλωτή ότι στόχος της Εξεταστικής είναι «να βάλουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία, συμπληρώνοντας τις μεγάλες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, τη διαφάνεια και όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει».

Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολογεί ότι ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τη βολική δικομματική αντιπαράθεση στόχο έχει να βοηθήσει στη δήθεν «αυτοκάθαρση» του σάπιου συστήματος, ώστε από νέα βάση να συνεχιστούν ο αποπροσανατολισμός και ο βομβαρδισμός του λαού με νέα μέτρα.

Από την πλευρά του ο Χρ. Παπουτσής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, προσπάθησε να συντηρήσει τον ανέξοδο δικομματικό καυγά όσον αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «βρίσκεται στον απόλυτο πανικό και έχει τρομοκρατηθεί από το περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΛΑ.Ο.Σ., τέλος, δε θα συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, για να μη συνδράμει «σε αυτή την προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να ευτελίσουν εντελώς την πολιτική ιστορία των τελευταίων ετών», κατά δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη.