ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Καταγγελίες για όργιο προμηθειών στον ΟΤΕ

Δημοσιοποιήθηκε χτες και η απάντηση Χρυσοχοΐδη για το C4i

Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μεγαλοπρομηθευτές όπως η «Ζήμενς» είχαν μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι τον ΟΤΕ
«Πάρτι προμηθευτών» γινόταν στον ΟΤΕ την περίοδο 2003 - 2005 που κυβέρνησαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατήγγειλε χtες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΟΤΕ, Ν. Μπαριτάκης.

Στην κατάθεσή του είπε ότι ο ΟΤΕ ήταν «ξέφραγο αμπέλι» για τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν πρόσβαση ακόμα και στα απόρρητα στοιχεία των τηλεπικοινωνιών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της χώρας. Κατά τον μάρτυρα, γίνονταν ασύστολες παραγγελίες σε υλικά, με αποτέλεσμα οι αποθήκες του ΟΤΕ να είναι «φίσκα». Είπε πως παρότι οι αποθήκες ήταν γεμάτες, του ζητήθηκε να προχωρήσει σε νέα προμήθεια ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να πράξει, ενώ ανακοίνωσε στην Εξεταστική ότι αυτός ήταν που ξεκίνησε τη διαδικασία μήνυσης κατά του σημερινού προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη.

Ο Ν. Μπαριτάκης ανέφερε στην Επιτροπή ότι οι ζημιές την περίοδο 2003 - 2005 για την τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ έφτασαν στο ύψος των 55 εκατομμυρίων ευρώ και κατήγγειλε ότι η κερκόπορτα για την άλωση του ΟΤΕ ήταν η παραχώρηση του δικτύου του στη «Ζήμενς» και στην «Ιντρακόμ». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την περίοδο 2000 - 2001 παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στο δίκτυο του ΟΤΕ, αλλά οι προμηθευτές αρνήθηκαν να το επισκευάσουν με αποτέλεσμα να αναλάβει την αποκατάσταση ο ΟΤΕ και να ζημιωθεί οικονομικά.

Στην Εξεταστική Επιτροπή έφτασε και η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το περίφημο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το C4i. Από την απάντηση δεν προκύπτει με σαφήνεια εάν έχει γίνει ή όχι η οριστική παραλαβή του συστήματος, του οποίου υπεργολάβος ήταν η «Ζήμενς». Στην απάντηση γίνεται αναφορά σε τμηματικές παραλαβές κομματιών του έργου από το 2004 έως το 2009 και σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη δοκιμή των επιμέρους συστημάτων.

Κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, το συνολικό τίμημα για το C4i ήταν 259.268.871 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και μέχρι σήμερα πληρώθηκαν 175.037.282 ευρώ.

Τέλος, με πλειοψηφία 9 - 2, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι ο πρώην ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της «Ζήμενς», δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία. Οι εννιά δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν την προσωρινή παύση του δικαστή.