ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ενότητα, συντονισμός και κλιμάκωση στον αγώνα τους
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000

Με γοργά βήματα προχωράει ο συντονισμός της δράσης των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα κι οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν αποφάσεις για να συμμετάσχουν στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση που έχει καλέσει το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, προετοιμάζονται για το παμφοιτητικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη 28/11, στις 11 το πρωί από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας για να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, χωρίς διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, όλη τη γνώση τα εργασιακά και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο προπτυχιακό επίπεδο, κατάργηση των μεταπτυχιακών ειδίκευσης και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα κι ασφάλιση.

Συγκεκριμένα το κάλεσμα του Συντονιστικού τονίζει ότι «τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ που έχει στα συρτάρια του το υπουργείο, η εναρμόνιση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της ΕΕ 89/48, στην ουσία θεσμοθετούν νέο "νόμο - πλαίσιο" για τα ΑΕΙ». Οι φοιτητές αντιτάσσονται δυναμικά στις παραπάνω αλλαγές και καταγγέλλουν ότι μ' αυτές, απαξιώνονται τα πτυχία τους «μέσω της μετατροπής του προπτυχιακού κύκλου σε ένα τριτοβάθμιο προθάλαμο ισόβιας κατάρτισης και εργασιακής περιπλάνησης, όπου δε θα παρέχεται ολόπλευρη μόρφωση».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων «θα βρει τους φοιτητές στους δρόμους, με τις σχολές κλειστές». Κι είναι αρκετοί οι σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Από την Αθήνα, με απόφασή τους θα συμμετάσχουν αύριο στην πανελλαδική συνάντηση οι σύλλογοι: Νοσηλευτική, Φιλοσοφική, Πάντειος, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), ΠΤΔΕ (Δάσκαλοι), ΤΕΜΦΕ, ΜΙΘΕ, Χημικό, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ιατρική, Γεωπονική, Φυσικό, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Μεταλλειολόγοι, Χημικοί Μηχανικοί και Βιολογικό. Σ' αυτούς προστίθενται εφτά σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, πέντε σύλλογοι της Πάτρας, δυο από τα Γιάννενα, δυο από τη Θράκη, δυο από την Κρήτη, δυο από τη Ρόδο, ένας από την Κέρκυρα και ένας από το Βόλο. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους παραπάνω συλλόγους της Αθήνας έχουν πάρει και απόφαση συμμετοχής στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο της Τρίτης.