ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010

Μαρία Μπιθημήτρη
φωτό

Αύριο, Κυριακή 28.2.2010 και ώρα 11.45 το πρωί στο Νεκροταφείο των Σούρμενων γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΙΘΗΜΗΤΡΗ.

Στη μνήμη της λατρεμένης μας μάνας προσφέρουμε 150 ευρώ στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ.

Τα παιδιά της

***

φωτό

Αύριο, Κυριακή 28.2.2010, στον Καραβόμυλο γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΑΝΗ, που πέθανε στη Λαμία, στις 20.1.2010.

Ο Γιώργος Τσαμαντάνης γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Λοκρίδας στις 20.1.1926 και έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Δρυμαία (Γλούνιστα), όπου οι γονείς του Θόδωρος και Γαρέφω εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Τελειώνοντας το Δημοτικό, φοίτησε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στον Πειραιά, αλλά με τον πόλεμο, το 1940, γύρισε στο χωριό και δούλεψε ξυλουργός, στο επάγγελμα του πατέρα του. Στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής, με όλη την οικογένειά του εντάχθηκε στο ΕΑΜικό κίνημα. Και, μαζί με τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή) βγήκε αντάρτης. Υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ, από το Μάρτη του 1943 μέχρι την αποστράτευση με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το 1945. Αρχικά εντάχθηκε στην υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια, στο 36 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες (Θερμοπύλες, Παύλιανη, Καλοσκοπή, Καρπενήσι, Λιδωρίκι, Αμφισσα, κ.α.). Το 1944 στο Καρπενήσι εντάχθηκε στο τμήμα όλμων. Αργότερα, ως διοικητής όλμων, αποσπάστηκε στη Δωρίδα. Και, τέλος, στην περιοχή Αγρινίου, όπου στη μάχη του Αϊ - Βλάση τραυματίστηκε.

Γιώργος Τσαμαντάνης
Στο ΔΣΕ βγήκε το 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδας του Διαμαντή και ήταν υποδιοικητής στους όλμους. Αντάρτης ήταν και ο αδερφός του Κώστας που σκοτώθηκε στον Παρνασσό. Αντάρτισσα και η αδερφή του Ελένη, ανθυπολοχαγός στη 2η Μεραρχία η οποία πιάστηκε βαριά τραυματισμένη. Και η μάνα τους σε βοηθητικές υπηρεσίες, με το μικρότερο παιδί της, τον Γιάννη. Ενώ ο πατέρας του Θόδωρος, υπεύθυνος της Οργάνωσης Δρυμαίας, σφαγιάστηκε από παρακρατικούς.

Ο Γ. Τσαμαντάνης αιχμαλωτίστηκε, το 1948, και ήταν να εκτελεστεί. Ο αξιωματικός του στρατού που τον έπιασε, τον έβαλε και έσκαψε το λάκκο του. Πριν την εκτέλεση, τον ρώτησε αν θέλει να αφήσει γράμμα για τους δικούς του. Ο Γ. Τσαμαντάνης του απάντησε πως δεν έχει κανέναν δικό του και πως όλοι έχουν σκοτωθεί... Και ο αξιωματικός του χάρισε τη ζωή και τον πήρε υπό την προστασία του. Ετσι και επέζησε. Μετά τον Εμφύλιο εγκαταστάθηκε στη Λαμία, ασχολήθηκε με τις οικοδομές, άνοιξε λατομείο όπου δούλεψε μέχρι τα στερνά του. Ιδρυσε και εταιρεία στο όνομά του, που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Στη μνήμη του, αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο του, μια προσφορά 100 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση, στον «Ριζοσπάστη».

Ο εξάδελφός του

Γιώργης Μωραΐτης

***

Αύριο, Κυριακή 28-2-2010 θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΗΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Ν. Φιλαδέλφειας στις 10 π.μ.

Η σύζυγος: Σούλα. Τα παιδιά του: Γιώργος - Λένα. Οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένειά του προσφέρει για την Ανέγερση του Μνημείου της Φλώρινας 50 ευρώ.

***

Στις 25 του Γενάρη έφυγε από τη ζωή, όπως ακριβώς έζησε, με το κεφάλι ψηλά, ο αγωνιστής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Την Κυριακή 28 του Γενάρη στις 10 π.μ. γίνεται το μνημόσυνο για τις σαράντα μέρες από το θάνατό του στο κοιμητήριο Καλλιθέας.

Αντί στεφάνων η οικογένειά του προσφέρει στο Σπίτι του Αγωνιστή 100 ευρώ.