Κυβερνητικά σχέδια επικίνδυνα για την υγεία του λαού
Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010

Η πρόσβαση του ασθενούς στις υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται απ' τη δυνατότητά του να πληρώνει στην ώρα της ανάγκης
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τους διοικητές και υποδιοικητές των εφτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) την περασμένη Πέμπτη (25.2.2010) να γίνουν πρωταγωνιστές στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Σε σύσκεψη των στελεχών των ΥΠΕ - υπό την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας ως «ένα πρόγραμμα πραγματικής ανασυγκρότησης των θεσμών, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να προσφέρουν με σωστό τρόπο τις υπηρεσίες που αξίζει ο ελληνικός λαός» με «χαρακτηριστικό παράδειγμα» τον «απόλυτο περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της Υγείας». Αυτή η επικοινωνιακή αντιστροφή των επικίνδυνων περικοπών για τους ασθενείς και των καταστρεπτικών ανατροπών για τους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας είχε ως φόντο την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στους παραπάνω ευαίσθητους τομείς.

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε τη σωστή λειτουργία των δομών της Υγείας στην Περιφέρεια, με έμφαση ιδιαίτερα σε περιοχές όπου εκ των πραγμάτων δημιουργούνται ανισότητες, όπως είναι τα νησιά μας, απομακρυσμένες και φτωχότερες περιοχές», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας προς τους διοικητές των ΥΠΕ: «Εσείς θα είσαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια, μαζί με άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα δουλεύετε, στη Διοίκηση, στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά ακόμα και με τους εθελοντές που υπάρχουν στο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, οι οποίοι συμβάλλουν με αυτοθυσία και πατριωτισμό».

Μεγαλύτερη ένταση της εμπορευματοποίησης

Με απλές κουβέντες, ο Γ. Παπανδρέου συνόψισε τα σχέδια της κυβέρνησης για τον «Καλλικράτη» στην Υγεία. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» (20.2.2010) σύμφωνα με ένα σχέδιο του υπουργείο Υγείας για τον «Καλλικράτη» σε επίπεδο δήμων θα μεταφερθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, στην περίπτωση που θα προχωρήσει η ενοποίηση των κλάδων Υγείας και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει «σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές». Οι ενιαίες τοπικές μονάδες θα αποτελούν μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, δημόσιοι, δημοτικοί, ιδιωτικοί φορείς, η ΤΑ και ΜΚΟ θα συνδεθούν, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα σημάνει χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι μένει ως υποχρέωση της κυβέρνησης ένα «βασικό πακέτο παροχών» για την Υγεία κατ' αναλογία προς τη βασική σύνταξη, που προαλείφει η κυβέρνηση στο επίπεδο της συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον «Καλλικράτη», στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Οι 7 ΥΠΕ, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα υπαχθούν στις 13 Περιφέρειες. Αυτή η υπαγωγή θα είναι προσωρινή μέχρι να επιβληθεί η τοπική φορολογία, καθώς γι' αυτήν υπάρχουν, ακόμα, συνταγματικά κωλύματα, που, σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα προσπεραστούν. Μ' άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι μέσα από την τοπική φορολογία θα πληρώσουν και το «μάρμαρο» της Υγείας - Πρόνοιας, ενώ στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνει η κάλυψη, μέσω του κεντρικού προϋπολογισμού - που κι αυτή η υποχρέωση θα μετατεθεί στις Περιφέρειες - των ανασφάλιστων ομάδων, των ανέργων και όσων «δε θα έχουν στον ήλιο μοίρα». Αυτό είναι το «δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους», για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη και έχει στόχο να «διαφυλάξουμε τη συνοχή της κοινωνίας που είναι βασική έννοια για μας (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) και για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας...».

Σχέδια αυστριακών περικοπών

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει τον πέλεκυ των περικοπών με τις βαρύγδουπες εκφράσεις να «τελειώνουμε με τις παλιές πρακτικές, τα φακελάκια, τις σπατάλες, το παράλογο κόστος των προμηθειών». Πέρα απο υπαρκτές παρενέργειες, εκείνο που επιδιώκεται με το σύστημα «Καλλικράτης» στην Υγεία αποκαλύφθηκε από πρωτοβουλίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίθηκαν - κατά τα λεγόμενά τους - στην κλήση του πρωθυπουργού να είναι ενεργοί σε προτάσεις.

Ετσι, ο βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είναι καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο «Λόντον Σκουλς οφ Εκονόμικς» και συμμετείχε στην ομάδα που προετοίμασε τις ανατρεπτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη δεκαετία του 1990 μιλώντας σε μια εκδήλωση (23.2.2009) - παραμονή της μεγάλης πανεργατικής απεργίας - τάχτηκε κατ' αρχήν υπέρ της άμεσης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις (βασική σύνταξη και αύξηση ορίων ηλικίας). Προχωρώντας στον τομέα της Υγείας, πρότεινε το λεγόμενο «Αυστριακό σύστημα Υγείας». Δηλαδή, τη δημιουργία ενός «Κοινοπρακτικού Ταμείου Υγείας»με τη δημιουργία ενός «κοινού κουμπαρά» των πόρων Υγείας, την κατανομή τους σε περιφερειακό επίπεδο και τις, με ενιαία διαχείριση, διαφορετικές παροχές. Με απλά λόγια: Μάζεμα όλων των χρημάτων για παροχές Υγείας και πληρωμές των βασικών παροχών με «βούλωμα στις τρύπες που υπάρχουν στα διάφορα Ταμεία».

Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ήταν:

Και κατέληξε με την πρόταση να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα τουριστικών υπηρεσιών Υγείας, ώστε οι βόρειες συντάξεις να βρουν έναν ουσιαστικό ρόλο! Δηλαδή, η χώρα μας να γίνει ένας χώρος υποδοχής των συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης, που θα αναζητούν υπηρεσίες τουρισμού Υγείας, ανταγωνιζόμενη την Ισπανία, όπου αναπτύχθηκε το λεγόμενο πρότυπο της Βαρκελώνης που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια πρόταση που υπακούει και υπηρετεί τις ανάγκες και τις λειτουργίες της αγοράς και απέχει παρασάγγας από τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες τόσο της χώρας μας όσο και των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Τα μέτρα που θα παρθούν στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας θα οδηγήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, στον κατακερματισμό των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και στην ακόμη μεγαλύτερη όξυνση της ανισόμετρης ανάπτυξης των υπηρεσιών ανάμεσα στις περιοχές της χώρας. Η ανάπτυξη και λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας θα εξαρτάται κύρια από την επιχειρηματική ικανότητα των δήμων και περιφερειών, το μέγεθος και την κοινωνικοοικονομική σύνθεσή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες σε καλές, μέτριες και υποτυπώδεις ως προς την επάρκεια και το επίπεδο των υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τις ερευνητικές τους δυνατότητες κ.ά. Θα διαφοροποιούνται, όπως ακριβώς και άλλες επιχειρήσεις (π.χ. τριών η τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία), και οι εργαζόμενοι ανάλογα με την οικονομική και ασφαλιστική τους κατάσταση θα υποχρεώνονται να κατευθύνονται στα αντίστοιχης κατηγορίας νοσοκομεία ή υπηρεσίες ΠΦΥ.

Αυτοί οι σχεδιασμοί και όσα πρόκειται να γίνουν με τον «Καλλικράτη» είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό γιατί η κάλυψη των αναγκών υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επίπεδων της Υγείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία αποκατάσταση), που γίνεται και στα τρία επίπεδα και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές - οικονομικές δυνατότητες των δήμων και περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.