Μπερνάρ Κουσνέρ
Κυριακή 7 Μάρτη 2010

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο 71χρονος «σοσιαλιστής» υπουργός Εξωτερικών στη δεξιά κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί περιόδευσε την περασμένη βδομάδα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο ως παλιός γνώστης των τεκταινόμενων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρότερη ιδιότητα του γιατρού και του συνιδρυτή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» αυτή τη φορά δεν του χρησίμευσε. Αξιοποίησε, εντούτοις, την εμπειρία του πρόθυμου προπαγανδιστή κάθε ιμπεριαλιστικής επέμβασης μέσα στην τελευταία 15ετία (Βαλκάνια, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.) αλλά και του παλιού (πρώτου...) διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο απ' τον τερματισμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου στα Βαλκάνια από το 1999 έως το 2001.

Στους Σέρβους διεμήνυσε ότι για τη Γαλλία το θέμα του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο είναι «λυμένο», ενώ άσκησε έντονες πιέσεις στη σερβική κυβέρνηση να «χωνέψει» ως «δεδομένη» την απόσχιση του προτεκτοράτου με αντάλλαγμα τη «γρηγορότερη» ένταξη στην ...ΕΕ!

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάλι, τα βρήκε όλα καλά με μοναδική «εκκρεμότητα» την ...«έλλειψη διαλόγου» Βελιγραδίου - Πρίστινας! Δεν είδε ούτε ανομία, ούτε φτώχεια, αλλά «δημοκρατία» (ΝΑΤΟικής «ποιότητας») και «ανάπτυξη» (με γνώμονα το μεγάλο κεφάλαιο).

Με άλλα λόγια, ο Κουσνέρ επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος «διεκπεραιώνοντας» μία ακόμη αποστολή εις βάρος των λαών και προς όφελος των μεγάλων αφεντικών που υπηρετεί αδίστακτα χρόνια τώρα...


Δ. ΟΡΦ.