ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σοβαρά επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Νέα αμερικανική «διαμεσολάβηση»

Σάββατο 6 Μάρτη 2010

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ
IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων ξέσπασαν, χθες, στην πλατεία των Τεμένων, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών. Εξερχόμενοι από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες κατά των ισχυρών ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι συγκρούσεις γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη τη γύρω περιοχή.

Συνολικά, τραυματίστηκαν 13 Παλαιστίνιοι και 18 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και μία Παλαιστίνια που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από λαστιχένια σφαίρα στο κεφάλι, αν και η ισραηλινή αστυνομία διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη μικρή πόλη Νάμπι Σάλεχ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου, επίσης, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 14χρονος Παλαιστίνιος από λαστιχένια σφαίρα (κάτι που κατήγγειλαν Ισραηλινοί φιλειρηνιστές που βρίσκονταν επί τόπου), ενώ μικρότερης εμβέλειας συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, χωρίς τραυματισμούς.

Η παλαιστινιακή προεδρία κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου «ότι υποσκάπτει κάθε πιθανότητα διαμόρφωσης ενός στοιχειώδους κλίματος επανάληψης των διαπραγματεύσεων» και καταδίκασε, πάλι, την ισραηλινή προσπάθεια προσεταιρισμού της παλαιστινιακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς με την ένταξη δύο μνημείων (Χεβρώνα - Βηθλεέμ) σε ισραηλινή πολιτιστική λίστα, γεγονός που πυροδότησε και την ένταση. Την ίδια ώρα, στη Γάζα, υποστηρικτές της «Χαμάς» διαδήλωναν, καλώντας σε «εξέγερση» στη Δ. Οχθη με αφορμή την εξέλιξη με τα μνημεία.

Καταφθάνει η αμερικανική διπλωματία

Εντός του Σαββατοκύριακου, φθάνει στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Τζορτζ Μίτσελ, όπως και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ - Π. Αρχής, διά μέσου του Μίτσελ, με στόχο σταδιακά να δρομολογηθούν απευθείας συνομιλίες. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να «παγώσουν» οι εποικισμοί και να υπάρξουν σαφείς ισραηλινές δεσμεύσεις ως προς τα φλέγοντα ζητήματα των συνόρων, των προσφύγων, της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάτι που το Ισραήλ δε δέχεται.

Εντούτοις, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης έμμεσων, διά του Μίτσελ, διαπραγματεύσεων για τέσσερις μήνες. Η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε, χθες, ότι έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από την Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου, η αμερικανική διπλωματία θα αποδώσει δημόσια ευθύνες.