ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις
Τρίτη 9 Μάρτη 2010

Από τη διαδήλωση, που διοργάνωσε την Κυριακή το ΚΚ Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σαφές ήταν το «μήνυμα» που έστειλε η κυβέρνηση Νετανιάχου τόσο προς την παλαιστινιακή πλευρά, όσο και προς την αμερικανική διπλωματία: Την ώρα που στο Ισραήλ έφθανε για 5ήμερη επίσκεψη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ (βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ) για άμεση επανέναρξη έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ανέγερση 113 επιπλέον σπιτιών στον εποικισμό Μπεϊτάρ Ιλίτ, στη Δ. Οχθη. Η παλαιστινιακή πλευρά αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι «υποσκάπτονται οι επαφές πριν καν αρχίσουν», ενώ για «σαφή έλλειψη πρόθεσης διαλόγου» έκαναν λόγο και πολλές ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.

Παρ' όλα αυτά, ο Μίτσελ συναντήθηκε, χθες, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος του παρέδωσε, γραπτώς, τις παλαιστινιακές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές κυριαρχούν δύο βασικά ζητήματα: Η αναγκαιότητα ορισμού τελικών συνόρων στα όρια του 1967 και η αποδοχή ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Αμπάς φέρεται να έθεσε και το ζήτημα των εποικισμών, με το απτό παράδειγμα του Μπεϊτάρ Ιλίτ.

Μία μέρα νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ ενέκρινε «με επιφυλάξεις» την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων «για σαφές χρονικό διάστημα», επισημαίνοντας ότι «θεωρεί δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας». Ενάντια στην έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων τάχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, που συμμετέχουν στην ΟΑΠ, ενώ την αντίθεσή της εξέφρασε και η «Χαμάς» που δε μετέχει στην ΟΑΠ.

Μεγάλη διαδήλωση

Χιλιάδες Ισραηλινοί, αλλά και Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδήλωση, την Κυριακή, στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάρα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου, τους τελευταίους μήνες, κατεδαφίζονται το ένα μετά το άλλο τα παλαιστινιακά σπίτια. Ο βουλευτής και στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ, Ντοβ Κένιν, υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν υπάρξει επίσημη συμφωνία που θα διχοτομεί την πόλη, τότε αυτή θα υποσκάψει οποιαδήποτε προοπτική ειρήνης».