ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες και διαδηλώσεις
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010

Από τις κινητοποιήσεις των εργατών στην «Τotal»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Χιλιάδες δικηγόροι και δικαστές απήργησαν και διαδήλωσαν χτες στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενάντια στα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος. Αιχμή του δόρατος είναι η προωθούμενη κατάργηση του ανεξάρτητου θεσμού του «επιβλέποντος δικαστή», ο οποίος αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών με «ευαίσθητο» περιεχόμενο, είτε πολιτικό είτε οικονομικό, και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στις εισαγγελίες, που, αντίθετα με τους δικαστές, βρίσκονται σε άμεση σχέση με την πολιτική εξουσία.

Παράλληλα, ο Σαρκοζί προωθεί τροποποίηση των κανόνων που διέπουν τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για σημαντικά οικονομικά ζητήματα - σκάνδαλα που συνήθως αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις ή εκλεγμένους λειτουργούς. Η τροποποίηση που προτείνεται, υποστηρίζουν οι δικηγόροι και οι δικαστές, καθιστά σχεδόν αδύνατο να διωχθούν οι «ισχυροί» και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο περιθώριο των συνθημάτων ενάντια σε μια «δικαιοσύνη κατά παραγγελία και ποδηγετημένη», οι απεργοί διαδηλωτές έθεσαν και το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της δικαιοσύνης. Στη Γαλλία, μόλις 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2,5% του προϋπολογισμού προορίζεται για τη δικαιοσύνη, και θεωρείται ο «φτωχότερος» συγγενής μεταξύ των δικαστικών συστημάτων της Δυτικής Ευρώπης με σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού. Φυσικά και στη Γαλλία, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες, η δικαιοσύνη μόνο ανεξάρτητη δεν είναι και υπηρετεί το αστικό κράτος.

Οργή στην «Total»

Πρόταση για νέα απεργία διαρκείας προωθούν τα συνδικάτα στον ενεργειακό κολοσσό «Total» μετά την απόφαση της διοίκησης να κλείσει το διυλιστήριο στην Ντουνκέρκ. Τα συνδικάτα χαρακτήρισαν «στάχτη στα μάτια» τις διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς της επιχείρησης στους 370 μόνιμα απασχολούμενους στο διυλιστήριο και «έγκλημα» το ότι δε λαμβάνεται καμία πρόνοια για τους περίπου 400 εκπαιδευόμενους - με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημαντική δικαστική απόφαση

«Εργατικό ατύχημα» χαρακτήρισε δικαστήριο υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλισης την αυτοκτονία ενός από τους τρεις εργαζομένους στο κέντρο τεχνικών ερευνών της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» στο Ιβελίν, το 2007. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, η διοίκηση με τις αποφάσεις της προκάλεσε την αυτοκτονία του εργαζόμενου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων και σχετικής συνταξιοδότησης από την οικογένειά του. Η απόφαση ενδέχεται να αξιοποιηθεί και για ανάλογες προσφυγές σε βάρος άλλων εταιρειών, με πρώτο τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «France Telecom», όπου από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα έχουν αυτοκτονήσει 50 εργαζόμενοι, λόγω των συνθηκών δουλειάς.