Φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000

Από τη γερμανομεξικάνικη ταινία «Θέλω να είμαι»
Από τις 2 έως τις 9 του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Τριάντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 20 χώρες περιλαμβάνονται φέτος στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης, οι προβολές του οποίου θα γίνονται στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» του Πύργου, ενώ ειδικές προβολές για μαθητές έχουν προγραμματιστεί για όλες τις μέρες των εκδηλώσεων και στον κινηματογράφο «Ορφέας» του Πύργου, στο «Λαζαράκειο» Πνευματικό Κέντρο της Αμαλιάδας, στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία και στο «Ιντεάλ» της Πάτρας, στην οποία επεκτείνεται από φέτος το Φεστιβάλ.

Εκτός από το επίσημο πρόγραμμα, το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Ετσι, στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί τιμητικό αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο. Ταινίες του σκηνοθέτη θα προβληθούν στο «Λαζαράκειο» από 3-8/12, ενώ ο ίδιος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο ειδικής εκδήλωσης του φεστιβάλ (3/12), καθώς και της τελετής έναρξης της διοργάνωσης.

Ενα μικρό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στον πρόσφατα χαμένο Ρώσο σκηνοθέτη, Βαλέρι Πριεμίκοφ, του οποίου η ταινία «Αν όχι εμείς τότε ποιοι;» διαγωνίζεται στο φεστιβάλ. Στο έργο του Πριεμίκοφ θα αναφερθεί εκπρόσωπος της ρωσικής κινηματογραφικής επιχείρησης «Μοσφίλμ».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ακόμη η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θεοδοσίου «Στα παλιά σινεμά», έργο με πλούσιο ιστορικό και αρχειακό υλικό για τους κινηματογράφους στην Ελλάδα, καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το παιδιά στην Ελλάδα του 2000» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργό συμμετοχή του παιδικού κοινού μέσα από εικαστικά εργαστήρια, τη σύνταξη της εφημερίδας «Ζιζάνιο» που εκδίδεται τις μέρες της διοργάνωσης, αλλά και την Κριτική Επιτροπή των παιδιών που θα δώσει και φέτος τα δικά της βραβεία.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, όπου εκτός από τους διοργανωτές συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Μάνος Ευστρατιάδης (το ΕΚΚ αθλοθετεί το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ) και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ηλείας Σάκης Μπαλιούκος που εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην πολιτιστική αξία των περιοχών του νομού (Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλων) και την ευθύνη της πολιτείας για την ουσιαστική λειτουργία και την ανάδειξή τους.

Η 5μελής κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από τους Γέρζι Μόσκοβιτς (Πολωνία), Βάια Πανγκέα (Γερμανία), Μαρτίν Φορέρ (Γαλλία), Αλεξάντερ Μιχαΐλοφ (Βουλγαρία), Ανδρέα Παγουλάτο (Ελλάδα).