ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Νέα πνοή με την «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ»

Ο διακριτός, αγωνιστικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ παίρνει «σάρκα και οστά» με τη συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ

Τρίτη 16 Μάρτη 2010

Αποψη από τη Συνδιάσκεψη
Γέννημα της ανάγκης και αποτέλεσμα της ωρίμανσης της δράσης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), όσο και των ισχυρών δεσμών που ανέπτυξε στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα, με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, αποτελεί η «Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ» (ΠΑΣΕΒΕ), που συγκροτήθηκε από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΣΕΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, 13 - 14 του Μάρτη, στην Αθήνα. «Σήμερα επικυρώνουμε τη δύναμή μας», «στήνουμε το στρατό της συμμαχίας μας απέναντι στην πλουτοκρατία», είπε χαρακτηριστικά μία συνδικαλίστρια από τη Δράμα στην τοποθέτησή της. Μία από τις πολλές τοποθετήσεις που είχαν στο επίκεντρό τους μια νέα πνοή, μια μεγάλη αισιοδοξία, τη σιγουριά ότι με κόπο, αλλά και αποφασιστικότητα, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, όχι μόνο για να αμυνθούν στην αντιλαϊκή λαίλαπα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι φτωχοί αγρότες, αλλά και για να διεξαγάγουν την αντεπίθεσή τους, να ακυρώσουν τα μέτρα καταδίκης τους, να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές απέναντι στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των πολιτικών, συνδικαλιστικών υπηρετών τους. Μαζί με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, με τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες. ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ αποτελούν τη μαγιά και την ελπίδα για ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τα σημερινά θύματα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου.

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα, εκατοντάδες αντιπρόσωποι, από δεκάδες κλάδους, Ομοσπονδίες και Σωματεία συμμετείχαν στις διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης και έθεσαν το δικό τους λιθαράκι στη νέα προσπάθεια για τον αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Μετέφεραν εμπειρίες και σκέψεις, μίλησαν για το πώς έδωσαν τον αγώνα τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, πώς αντιπάλεψαν αδυναμίες, ποια προβλήματα και προβληματισμούς ξεπέρασαν, για να μπορέσουν τρία χρόνια μετά τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που στο επίκεντρό της είχε την πάλη για το Ασφαλιστικό, να κάνουν το επόμενο βήμα. Μίλησαν για τη μεγάλη ανάγκη αυτού του βήματος, για το καθημερινό πρόβλημα του κάθε συναδέλφου τους στον αγώνα για την επιβίωση, για τα εμπόδια που έθεσαν στο δρόμο τους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ, αλλά και σε τοπικό, σε πόλεις και νομούς. Κι από όλα αυτά, από τις διαπιστώσεις, τις επισημάνσεις, τις προτάσεις, προέκυψαν η θέληση, η επιθυμία, η δυνατότητα και η ανάγκη για την Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων.

Σημαντική ήταν και η παρουσία νέων αυτοαπασχολούμενων, όπως και ο ενθουσιασμός που άντλησαν και έδωσαν στις εργασίες. Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες δυνάμεις και πολλοί ομιλητές που δεν μπόρεσαν λόγω χρόνου να τοποθετηθούν, δίνοντας το στίγμα της διάθεσης που επικράτησε.

Στην ΠΑΣΕΒΕ συμμετέχουν δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία με αποφάσεις τους. Η Συνδιάσκεψη επισήμανε ότι μπορούν να ανήκουν σ' αυτή με απόφασή τους: