ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απελευθερωθούν άμεσα οι 5 Κουβανοί αγωνιστές
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010

Από συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα το 2008
Το ΚΚΕ, ανταποκρινόμενο στην έκκληση έκφρασης αλληλεγγύης, που απηύθυνε η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας για την πραγματοποίηση «Κοινοβουλευτικού Φόρουμ συζήτησης» με θέμα «Μια αδικία που διαρκεί ήδη 12 χρόνια», απέστειλε δύο μηνύματα, ένα της Κοινοβουλευτικής και ένα της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας. Πρόκειται για την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλεζ και Φερνάντο Γκονζάλες.

Το μήνυμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

«Δέκα χρόνια τώρα, οι πέντε Κουβανοί παραμένουν θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ και της συνενοχής των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σαν την ΕΕ. Παραμένουν φυλακισμένοι και απομονωμένοι στις φυλακές των ΗΠΑ, ενώ τους έχει απαγορευτεί και αυτή ακόμα η επίσκεψη των μελών της οικογένειάς τους. Τίποτα δε δικαιολογεί το συνεχιζόμενο εγκλεισμό τους. Οι ιμπεριαλιστές υποκριτικά μιλούν για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια ώρα κρατούν φυλακισμένους τους 5 Κουβανούς ήρωες.

Η φυλάκισή τους είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι οι ιμπεριαλιστές όταν πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανατροπή του σοσιαλισμού, με τη στερέωση και διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος δείχνουν το σκληρό, ταξικό, αληθινό πρόσωπό τους. Η Κούβα αποτελεί καρφί στο μάτι της εξουσίας του κεφαλαίου. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η σχεδιασμένη οικονομία της αποτελούν για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές ενοχλητικό παράδειγμα για τους λαούς που πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί.

Η ακλόνητη στάση των 5 Κουβανών πηγάζει από την ασυμβίβαστη στάση της κουβανικής εργατικής τάξης να μην επιτρέψει το έδαφος της χώρας να μετατραπεί σε ένα ακόμα έδαφος εφαρμογής των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής.

Οι μεγάλες κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Κούβα σήμερα έχουν δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερη επίδραση και σημασία μιας και στις καπιταλιστικές χώρες ορμητικά εξαπλώνονται η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση. Η αδυναμία του καπιταλισμού να λύσει τα λαϊκά προβλήματα σήμερα αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνο ο σοσιαλισμός αποτελεί διέξοδο για τους λαούς. Αυτήν την ταξική αλήθεια δεν μπορούν να την αναιρέσουν, να την αποκρύψουν ούτε τα εμπάργκο ούτε η Κοινή Θέση της ΕΕ και τα απειλητικά τελεσίγραφα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ενώνει τη φωνή της με τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια γενική κατακραυγή για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών, για την πιο αποφασιστική έκφραση αλληλεγγύης στο Νησί της σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κοινή Θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ΕΕ να χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν πρόσχημα για την άσκηση ιμπεριαλιστικών πιέσεων και εκβιασμών στο λαό της Κούβας και στην κουβανική κυβέρνηση.

Αμεση άρση του εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη σταθερή επιλογή της κουβανικής εργατικής τάξης να οικοδομεί το σοσιαλισμό, απορρίπτοντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα

Στο αντίστοιχο μήνυμά τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους «5» και στις οικογένειές τους σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Οι 5 Κουβανοί σύντροφοι βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ γιατί ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων που λειτουργούν υπονομευτικά σύμφωνα με τη στρατηγική των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για ανατροπή του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης. Ταυτόχρονα, τρομοκράτες σαν τον δολοφόνο Καρίλες, που ευθύνεται για τη δολοφονία 75 ανθρώπων, προστατεύονται επιδεικτικά από το αμερικανικό κράτος.

Δε μας ξαφνιάζει η επιμονή αυτή των ΗΠΑ στη συνέχιση της αδικίας αυτής. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που πρωτοπόρα στελέχη του επαναστατικού κινήματος φυλακίζονται με χαλκευμένες κατηγορίες».

Καταλήγοντας σημειώνουν για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού: «Φοβούνται το φωτεινό παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου, που αποδεικνύει την ανωτερότητα και τις δυνατότητες του σοσιαλισμού απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, την κατάργηση της απαράδεκτης "κοινής θέσης της ΕΕ" για την Κούβα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη σοσιαλιστική επανάσταση και στηρίζουμε την πάλη του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας, της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεών του».