ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Η ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ
Κυριακή 21 Μάρτη 2010

Μπροστά στις επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί και να κλιμακωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη στους τόπους δουλειάς αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης
Κατά την πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής στις 17/3/2010, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της, μετά την έναρξη εφαρμογής της «Συνθήκης της Λισαβόνας», καταγράφηκε η ταξική στρατηγική εξουσίας των κομμάτων, με κόκκινη - διαχωριστική γραμμή τους δύο δρόμους ανάπτυξης στην οικονομία και στην κοινωνία, στη βάση της απάντησης που το καθένα δίνει στο βασικό ερώτημα: Με το λαό ή τα μονοπώλια;

Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πρωτοστάτησαν στη χώρα μας για την επικύρωση της «Συνθήκης της Λισαβόνας» στην Ελληνική Βουλή, πίσω από την πλάτη του λαού, με τη σύμφωνη γνώμη του ΛΑ.Ο.Σ., των Οικολόγων Πράσινων και την αποπροσανατολιστική φιλολογία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας η ΕΕ να δημιουργήσει μία φιλολαϊκή Ευρωσυνθήκη, στόχο έχουν να αποκρύψουν το αντιδραστικό περιεχόμενο και επιδιώξεις της «Συνθήκης της Λισαβόνας».

Το ΚΚΕ με ταξική συνέπεια αντιτάχθηκε στην ΕΕ, κατήγγειλε και καταψήφισε τη «Συνθήκη της Λισαβόνας».

Η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου και οι προσαρμογές που κάνει στην 53χρονη πορεία από την ίδρυσή της μέχρι τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», που επιβλήθηκε στους λαούς, ενισχύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στους λαούς. Η «Συνθήκη της Λισαβόνας», συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, δεν είναι νομιμοποιημένη στις συνειδήσεις σε πλατιά λαϊκά στρώματα και αυτό αποτελεί αδυναμία και ανησυχία για την πλουτοκρατία.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με τη «Συνθήκη της Λισαβόνας» στη δομή και τη λειτουργία της ΕΕ και του αστικού κράτους, στην οικονομία, στη διεθνή εκπροσώπησή τους, στα κοινοβούλια, στο στρατό, στην τοπική διοίκηση, στο αστικό δίκαιο, στους κατασταλτικούς μηχανισμούς κ.α. αποτελούν προσαρμογές για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, την ενίσχυση της εξουσίας του.

Αξιοποιούν τη «Συνθήκη της Λισσαβόνας» στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης και με τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» επιδιώκουν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα σε θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Κινδυνολογούν για να γίνει αποδεκτή η αντεργατική πολιτική των μονοπωλίων. Τα ίδια αντεργατικά μέτρα παίρνονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το αναβαπτισμένο «ευρωσύνταγμα»

Με τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα»:

Οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με αυτές βαθαίνει ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ.

Η νομική προσωπικότητα της ΕΕ σημαίνει ενιαία, αυτοτελή έκφραση και ύπαρξη της εκπροσώπησής της από τον ύπατο εκπρόσωπο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου στις σχέσεις της με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα σε όλους τους τομείς: Εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας - «αντιτρομοκρατική» πολιτική, συμφωνίες αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας (π.χ. συμφωνία έκδοσης ΕΕ - ΗΠΑ), χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Εκφραση αυτής της νέας οντότητας της ΕΕ αποτελεί και η διάταξη της «Συνθήκης της Λισαβόνας», σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά είναι υποχρεωμένα να καλούν τον ύπατο εκπρόσωπο για να παρουσιάσει την κοινή θέση της ΕΕ (άρθρο 34 παρ. 2 της Ενοποιημένης Απόδοσης της Συνθήκης για την ΕΕ της Συνθήκης της Λισαβόνας).

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικής Δράσης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αποτελεί μία από τις σημαντικές αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει στη λειτουργία της ΕΕ η «Συνθήκη της Λισαβόνας».

Η συγκρότηση της ΕΥΕΔ πραγματοποιείται μέσα από έντονο διαγκωνισμό μεταξύ του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου.

Οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται σχετικά με τη συμμετοχή και τις ισορροπίες στην ΕΥΕΔ της ΕΕ αντανακλούν τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα και εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών.

Η «Συνθήκη της Λισαβόνας» εκφράζει την αυξημένη επιθετικότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις με την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια σε τρίτες χώρες και λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να πάρει ο λαός τα μέτρα του

Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε, αντιπάλεψε και ανέδειξε το χαρακτήρα της «Συνθήκης της Λισαβόνας» και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους λαούς η εφαρμογή της. Αντιπαλεύει την ΕΕ, τη διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της. Οι τρέχουσες εξελίξεις και η βάναυση επίθεση που έχει εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο ΕΕ - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας, ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ στις 25-26 Μάρτη 2010, θέτοντας ως κύριο πιάτο στην ημερήσια διάταξή του τα συμφέροντα μονοπωλίων, τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, σηματοδοτεί ένταση της αντιλαϊκής επιδρομής.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί και να κλιμακωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη στους τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

Να αντιστοιχηθούν οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος με τις ανάγκες της ταξικής πάλης, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου ο πλούτος που παράγεται να περάσει σε αυτούς που τον παράγουν, στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ