ΡΩΣΙΑ
Ενισχύεται η τρομο-λαγνεία
Τετάρτη 31 Μάρτη 2010

Χιλιάδες Μοσχοβίτες κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο που βρήκαν το θάνατο οι συμπολίτες τους από τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας
ΜΟΣΧΑ.--

Με την ενίσχυση των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων θα ...απαντήσει η Ρωσία στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε τη Δευτέρα σε δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας με αποτέλεσμα το θάνατο 39 ατόμων και τον τραυματισμό 71, από τους οποίους οι 5 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μιλώντας σε ειδική διάσκεψη για τη βελτίωση του νομικού συστήματος της χώρας, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε χτες να υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία κατά της «τρομοκρατίας» και των «εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτήν».

«Θέμα τιμής» για τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας είναι να ανακαλύψουν και να βγάλουν «από τα βάθη των υπονόμων» αυτούς που ευθύνονται για τη διπλή βομβιστική επίθεση, τόνισε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σε σύνοδο υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ» που επικαλείται πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι αστυνομικές αρχές αναζητούν δύο γυναίκες και έναν άνδρα ως συνεργούς των δύο γυναικών καμικάζι που ευθύνονται για τη διπλή επίθεση. Επιπλέον, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χτες πως οι δύο γυναίκες καμικάζι πιθανά να είχαν εκπαιδευτεί για τις συγκεκριμένες επιθέσεις από τον Αλεξάντρ Τικχομίροφ, γνωστό ως Σαΐντ Μπουριάτσκι, ο οποίος συνδέεται και με προηγούμενες επιθέσεις και που σκοτώθηκε πρόσφατα σε αστυνομική ενέδρα στη ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Γιούνους Μπεκ Γιεβκούροφ διέταξε χτες τις αστυνομικές δυνάμεις να ελέγξουν όλους τους συγγενείς των φερόμενων ισλαμιστών μαχητών που έχουν σκοτωθεί πρόσφατα στη ρωσική δημοκρατία και να μάθουν πού βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες, τόσο το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο «Μπάουμαν» της Μόσχας όσο και ο Καθεδρικός Ναός της πρωτεύουσας εκκενώθηκαν ύστερα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βομβών.