Ο αντικομμουνισμός από την έδρα

Η ιδεολογική δουλειά είναι όρος για την ανασύνταξη του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος

Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010

Η μεγαλύτερη μάχη μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ήταν, είναι και θα είναι η μάχη των ιδεών. Σήμερα η πολιτική και ιδεολογική μας δουλειά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Μέσα στα αμφιθέατρα καλλιεργούν την αποδοχή της κυρίαρχης πολιτικής, ξαναγράφουν την Ιστορία, συκοφαντούν την ταξική πάλη και το ρόλο των λαών, χύνουν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού με κάθε ευκαιρία.

Ο αντικομμουνισμός είναι πλέον επίσημη πολιτική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της αστικής διδακτικής: Είτε με την άθλια χοντροκομμένη μορφή είτε με την πιο εκλεπτυσμένη και πάντα από ονόματα ...κύρους, από την «έδρα», από πρώην «ανανήψαντες» κομμουνιστές που γράφουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, από γνωστούς «αριστερούς» της αγοράς, καθηγητές εξ Αμερικής, σκοταδιστές, «μάγειρες» του μαρξισμού.

Τα όπλα τους είναι γνωστά: Λάσπη, συκοφαντία, ψέμα, ανιστόρητες πηγές, αριθμητική της βίας. Αλλοτε διδάσκουν υποταγή και αυταπάτη για καριέρες και άλλοτε τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό με αγορά» δηλαδή ένα «καπιταλισμό με κέρατα».

Η άθλια διδασκαλία τους δεν αφήνει τίποτα όρθιο

Οι αστοί ιδεολόγοι και οπορτουνιστές απολογητές του συστήματος αφού για μια δεκαετία διακήρυτταν το «θάνατο των ιδεολογιών», το τέλος της «ταξικής πάλης» και την αποθέωση της «συνεργασίας των τάξεων» επανέρχονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με τις σκουριασμένες ιδέες τους. Αυτοί οι καθηγητές έχουν αλισβερίσι με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συμβιβασμού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Κάποιοι είναι στελέχη κομμάτων, κάποιοι δίνουν γραμμή στις νεολαίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του οπορτουνισμού.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία θα ενταθεί γιατί μεγαλώνει ο φόβος τους


Αναγνωρίζουν πως ολοένα και περισσότερος κόσμος προσεγγίζει το ΚΚΕ. Ξέρουν ότι σε συνθήκες κρίσης και με ένα ΚΚΕ με αυτή την επαναστατική γραμμή, μπορούν να ξημερώσουν πολύ δύσκολες μέρες για την πλουτοκρατία.

Οι αστοί δεν χάνουν την ταξική τους πυξίδα. Επιχειρούν να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα. Με μύριες όσες παραλλαγές αυτό δεν το χάνουν από τον προσανατολισμό τους. Γι' αυτό και συκοφαντούν την μόνη προοπτική διεξόδου για το λαό και τη νεολαία, το σοσιαλισμό. Γι' αυτό ρίχνουν λάσπη στο Κόμμα μας. Αυτό το ρόλο παίζουν και οι καθηγητές τους στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό αλλά σοβαρό τμήμα Πανεπιστημιακών δασκάλων, που δεν δέχεται να διδάξει υποταγή και σκοταδισμό. Που κρατά ψηλά το κεφάλι, διδάσκει αλήθειες. Αυτούς τους δασκάλους εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε, θα δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, στην παραχάραξη της Ιστορίας.

Η ιδεολογική σκουριά και οι άνθρωποι των επιχειρήσεων που τη διδάσκουν δεν μπορεί να παραμένουν ανενόχλητοι

Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους μας οι σύντροφοι που πετάγονται από τις θέσεις τους σαν ελατήρια όταν ακούνε τέτοιες αντικομμουνιστικές «αηδίες», που παρεμβαίνουν στο μάθημα και αψηφούν την τρομοκρατία της «έδρας», οι ΟΒ που έβγαλαν ανακοίνωση, η αρθρογραφία και οι παρεμβάσεις για να μάθει όλος ο λαός τι διδάσκονται τα παιδιά του, οι ΟΒ που διοργάνωσαν διαλέξεις, οι οργανώσεις που απάντησαν με μαζική διακίνηση του μαρξιστικού και του πολιτικού βιβλίου, που έκαναν εκδηλώσεις, που αύξησαν την διακίνηση του «Ριζοσπάστη».


Motion Team

Στην πράξη. Εδώ επιβεβαιώνεται η υπεροχή των ιδεών μας, της κοσμοθεωρίας μας. Η πλειοψηφία των φοιτητών σήμερα δεν κερδίζεται αλλιώς. Η δράση της ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος με προοπτική το σοσιαλισμό όχι μόνο δεν μας απομακρύνει από τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα, αντίθετα δίνει διέξοδο και προοπτική στον αγώνα της νεολαίας, την κάνει πιο ικανή στην πάλη για νέες κατακτήσεις.

Από αυτή την άποψη δεν φτάνει από μόνη της η πρακτική αγωνιστική πείρα, η απλή συμμετοχή στους αγώνες. Αυτή είναι πολύτιμη, αλλά δεν αρκεί για να προσδώσει υπομονή, αντοχή, θυσίες. Χρειάζεται μεγαλύτερη αφομοίωση της στρατηγικής μας, ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας.

Εχουμε πολλά όπλα για να δώσουμε τη μάχη μέσα στα αμφιθέατρα. Οι Θέσεις του 10ου Συνεδρίου βάζουν τον πήχη ψηλά, εκεί που πρέπει να μπει.




Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύντομο βιογραφικό του σκηνοθέτη (2011-05-15 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται τη σαπίλα του καπιταλισμού (2010-10-20 00:00:00.0)
Δε θέλουμε άριστα στις εξετάσεις της υποταγής (2010-07-11 00:00:00.0)
Απαράδεκτο μπόλιασμα στα μυαλά των παιδιών (2009-04-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-02 00:00:00.0)
Αντιμαθήματα αγώνα (2002-09-24 00:00:00.0)