ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πολιτική εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων
Παρασκευή 2 Απρίλη 2010

Τμήμα της έκτασης του Ελαιώνα, που πρόκειται να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Προσπάθεια να πείσει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας ζουν μέσα στο πράσινο κατέβαλε η Δημοτική Αρχή, κατά την ενημέρωση, την περασμένη Δευτέρα, του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο «Εφαρμόζοντας τη Χάρτα Πρασίνου». Η Διοίκηση του Δήμου απέκρυψε τις σημαντικές της ευθύνες για την ασύδοτη δράση επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων που λυμαίνονται το δημόσιο χώρο, ενώ επιχείρησε να πείσει ότι αντιστοιχούν 6,87 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, συνυπολογίζοντας σε κάθε Διαμέρισμα τους ελάχιστους λόφους και μεγαλύτερα πάρκα της πόλης στα οποία δεν έχουν πρόσβαση όλοι.

Κατά την ενημέρωση που έκανε η Δημοτική Αρχή, διεκδίκησε τα εύσημα για την αναλυτική καταγραφή των προς απαλλοτρίωση δεσμευμένων χώρων στην πρωτεύουσα, προσπάθεια που επισημάνθηκε ως θετική από τις υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες ζήτησαν απλά να γίνει διαβούλευση στα δημοτικά διαμερίσματα και οικονομική αποτίμηση των στοιχείων.

Από την πλευρά της, η «Συμπαράταξη» κατέδειξε την ουσία της πολιτικής του δήμου, τέτοια που προωθεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση χώρων της πόλης από επιχειρηματικούς ομίλους. «Στον Ελαιώνα και στα Κουντουριώτικα, στη ζώνη του ΟΣΕ, στο Γουδή και άλλες περιοχές της πόλης, τα επιχειρηματικά συμφέροντα σχεδιάζουν υπερτοπικά εμπορικά και αθλητικά κέντρα και πολυδιασκεδαστήρια, ενώ πίσω από τις λεγόμενες αναπλάσεις κρύβονται παρεμβάσεις (όπως υπόγεια γκαράζ, έργα βιτρίνας, επί πληρωμή στάθμευση, κλπ.), που κύριο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της «Συμπαράταξης», Μ. Δανδουλάκης.

Μέσα στους παραπάνω και άλλους χώρους που σχεδιάζεται να δράσει το μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνονται χώροι που εμφανίζει η δημοτική αρχή ότι απαλλοτριώθηκαν, χωρίς βέβαια να εξηγεί ότι θα εξυπηρετήσουν όχι τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ελαιώνα, όπου οι απαλλοτριώσεις που έγιναν εξυπηρετούν τις ανάγκες του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Στο μεταξύ, μπορεί η Δημοτική Αρχή να επαίρεται ότι μέσα σε τρία χρόνια αποκτήθηκαν 123,5 στρέμματα νέων κοινόχρηστων χώρων, όμως δε λέει πόσα τελικά έγιναν πράσινο. Επίσης, δε λέει πόσοι χώροι, ήδη δεσμευμένοι και χαρακτηρισμένοι για πράσινο, για σχολεία, για παιδικούς σταθμούς, χάθηκαν, ο ένας μετά τον άλλον, με ευθύνη του δήμου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό, η Δημοτική Αρχή, με τις ψήφους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει δάνειο, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Η «Συμπαράταξη» ανέφερε ορισμένα παραδείγματα χώρων που χάνονται ή χάθηκαν, τα οποία άλλωστε είναι ήδη σε γνώση της Δημοτικής Αρχής, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Παράταξη ενημερώνει σχετικά το Σώμα. Πρόκειται για χώρους που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης, αλλά χάνονται, επειδή ο δήμος είτε καθυστερεί τις διαδικασίες απαλλοτρίωσής τους, είτε τους αποχαρακτηρίζει άμεσα ή έμμεσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους χώρους:

Στο μεταξύ, όσοι χώροι διασώζονται μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στη δράση και τις κινητοποιήσεις Συλλόγων και κατοίκων, τις οποίες έχει στηρίξει ενεργά η «Συμπαράταξη». Στον αντίποδα, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης των ελεύθερων χώρων, εξωραΐζοντάς την με φιέστες και έργα βιτρίνας, που δεν μπορούν να κρύψουν την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην πόλη.

Σε ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» κάνει σαφές ότι «αυτό που απαιτείται είναι μια διαφορετική πολιτική, που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων και κατοίκων της πόλης μας. Μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους, τη δημόσια γη, τα δάση και τις παραλίες και θα θέσει σαν στόχο πρώτης γραμμής την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου και την απαλλοτρίωση των μεγάλων και μικρότερων χώρων που έχει ανάγκη η Αθήνα».