Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θέλει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και προσπαθώντας να το πετύχει προωθεί μία σειρά μεταρρυθμίσεων, στις οποίες εντάσσεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρώντας στην πραγματικότητα, χτυπώντας λαϊκά δικαιώματα, να πλασαριστεί σε καλύτερη θέση στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό φάνηκε και κατά τις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο, μέσα στη βδομάδα. Η Ανκελα Μέρκελ ωστόσο, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία, επέμεινε σε μία προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, που θα εξασφαλίζει μεν τα προνόμια της τεράστιας τουρκικής αγοράς, χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες δυνάμεων στην ΕΕ, ούτε να επιτρέπει την είσοδο ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος.

Διαφορετική στάση φαίνεται να κρατά ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, που τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης πορείας της Τουρκίας, εξευμενίζοντάς την ακόμα και με την επαναφορά της συζήτησης των κανονισμών απευθείας εμπορίου ΕΕ - Κατεχομένων, που αναγνωρίζουν εμμέσως το ψευδοκράτος, εις βάρος, για ακόμα μία φορά, του κυπριακού λαού.

Η τουρκική αστική τάξη, από την πλευρά της, απαντά με την πάγια και σταθερή θέση της, υπογραμμίζοντας το ρόλο της ...στο γεωστρατηγικό «παιχνίδι» των ιμπεριαλιστών.


Α. Φ.