Χαρτοπόλεμος αποπροσανατολισμού
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για τα «επαγγελματικά» δικαιώματα των ΤΕΙ, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, έχουν «ξυπνήσει» τα συντεχνιακά και καιροσκοπικά αντανακλαστικά πολλών φορέων. Οσοι συμμετέχουν στο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων προσπαθούν να φανούν αρεστοί στο «κοινό» που απευθύνονται, κρύβοντας την ουσία του προβλήματος. Το ΤΕΕ εμφανίζεται υπερασπιστής των επιστημόνων της χώρας, ενώ η κυβέρνηση τάζει, με τα ΠΔ, ρυθμίσεις για ορισμένες ειδικότητες των ΤΕΙ.

Στο παιχνίδι μπήκε και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, που, με ανακοίνωση της, παίρνει το μέρος του υπουργείου, εκτιμώντας ότι «μετά από 27 χρόνια, επιτέλους κάτι φαίνεται να κινείται. Εχουν τεθεί από την κυβέρνηση προς διαβούλευση τα ΠΔ που επιλύουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων»! Μάλιστα, «καλεί τους σπουδαστές και τους καθηγητές σε κοινό μέτωπο, απέναντι στο ΤΕΕ και τις υπόλοιπες συντεχνίες».

Ολοι αυτοί οι ...λαλίστατοι φορείς, που καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις συνεχείς πιστοποιήσεις και καταρτίσεις, ούτε και με τη διάλυση της εκπαίδευσης, που φέρνει το υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Συνεπείς στο ρόλο τους, καλλιεργούν αυταπάτες στους σπουδαστές και τους φοιτητές, αθωώνοντας την πολιτική που έχει «μεταμορφώσει» τα πτυχία σε πιστοποιητικά που κρίνει η «αγορά». Για την ακρίβεια, δεν την αθωώνουν, την έχουν συνδιαμορφώσει και την υπερασπίζονται.