ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διευρυμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010

Από την επίσκεψη του Πούτιν στη Βενεζουέλα
Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Βενεζουέλα στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, οδήγησε στο να αποκτήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στην κοίτη του ποταμού Ορινόκο, καθώς και στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αναφέρθηκε σε σχέδια συνεργασίας στον τομέα της ατομικής ενέργειας και της κατάκτησης του διαστήματος.

Συγκεκριμένα, κύριο αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή συμφωνιών για τη συμμετοχή ενός ρωσικού κονσόρτσιουμ στο κοίτασμα πετρελαίου «Χούνιν - 6», που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπολογίζει στη μακροχρόνια συνεργασία για δεκαετίες και η υλοποίησή της θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη συνεργασίας σε ενδιάμεσους κλάδους. Ετσι π.χ. σχεδιάζεται η κατασκευή διυλιστηρίων, με ρωσική βοήθεια, όπου διάφορα παράγωγα του πετρελαίου θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο για νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, που επίσης θα δημιουργηθούν με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Το σύνολο των επενδύσεων στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα φτάσει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους η εξαγωγή θα φτάσει τα 50 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ έως το 2017 τα 450 χιλιάδες βαρέλια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν παρέδωσε επιταγή 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ως πρώτο μέρος του 1 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει η ρωσική πλευρά. Την ίδια ώρα υπολογίζεται πως αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από τη Βενεζουέλα για αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Επίσης, η Ρωσία οριστικά συμφώνησε στο ύψος του δανείου προς τη Βενεζουέλα, που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης, όπως φαίνεται, θα χρησιμοποιηθούν για αγορές ρωσικών όπλων, που όπως δήλωσε ο Τσάβες, είναι αναγκαίες για την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας, εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στις βάσεις της Κολομβίας.

Ταυτόχρονα ο Τσάβες είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία στον τομέα του διαστήματος και της ατομικής ενέργειας και συγκεκριμένα για την κατασκευή του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα στη Βενεζουέλα, για ειρηνικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας τα επίπεδα νερού στους υδάτινους ταμιευτήρες της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το νερό να μη φτάνει για την παραγωγή επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Β. Πούτιν υπέγραψε επίσης συμβόλαιο προμήθειας στη Βενεζουέλα 2 χιλιάδων αυτοκινήτων «Lada», καθώς και για την κατασκευή αλυσίδας παραγωγής ρωσικών αυτοκινήτων στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καράκας ο Β. Πούτιν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, όπου ανακοινώθηκε πως η Ρωσία θα παραχωρήσει δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή για την αγορά ρωσικών ελικοπτέρων και άλλου αεροπορικού εξοπλισμού.

Η ρωσική δραστηριότητα στη Βενεζουέλα αυξάνει και μέσω αυτής επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Οπως όμως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αφού θεωρούν πως εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, η Ρωσία τελικά δε θα έχει τα αποθέματα για να διευρύνει τη δράση της στη Λατινική Αμερική.


Ι.Π.