ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΟΥΒΑΣ
Μπροστά σε νέα σύνθετα καθήκοντα
Τετάρτη 7 Απρίλη 2010

Αποψη από το συνέδριο
ΑΒΑΝΑ._

Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν στην Αβάνα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών της Κούβας (UJC) με την συμμετοχή πάνω από 800 αντιπροσώπων και την παρέμβαση του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο. Το συνέδριο συμπίπτει με την 48η επέτειο της ίδρυσης της UJC αλλά και την 49η επέτειο της ίδρυσης της Οργάνωσης των Πιονιέρων «Χοσέ Μαρτί».

Οι αντιπρόσωποι συζήτησαν και ανέλυσαν την συνεισφορά των Κουβανών νεολαίων κομμουνιστών στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην άμυνα, καθώς και στην ενίσχυση των δομών της οργάνωσης. Επίσης ανέδειξαν τις ευθύνες της UJC στους χώρους της παιδείας αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικο-ιδεολογικού επιπέδου.

Η προσυνεδριακή συζήτηση είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2009 με ανοιχτές συνελεύσεις σε 38.000 κέντρα εκπαίδευσης και δουλειάς με την συμμετοχή 349.375 μελών της οργάνωσης και 238.898 άλλων νέων, όπου συγκεντρώθηκαν 113.760 προτάσεις και παρατηρήσεις. Στην συνέχεια η συζήτηση έγινε στις 37.000 οργανώσεις βάσης και ακολούθησαν οι συνδιασκέψεις. Εκλέχτηκαν 22.000 στελέχη από τα οποία το 45,7 είναι γυναίκες και ακολούθησε η εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο. Σε αυτό πήραν μέρος επίσης ως αντιπρόσωποι οι προσκεκλημένοι και αρκετοί από τους νέους που προσφέρουν την διεθνιστική τους αλληλεγγύη (δάσκαλοι, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί) σε πολλές χώρες του πλανήτη, στην Βενεζουέλα, άλλες χώρες ή στην Αϊτή που πρόσφατα χτυπήθηκε απο το καταστροφικό σεισμό.

Χαιρετιστήριο στους συνέδρους απέστειλαν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι ίδιοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αλήθεια και την δικαιοσύνη και πως δεν μετανιώνουν για ό,τι έχουν κάνει για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Από το συνέδριο εκλέχτηκε το νέο Εθνικό Γραφείο. Επανεκλέχτηκε στην θέση της πρώτης γραμματέα η Λουντμίλα Αλαμο Ντουένιας, στην θέση του δεύτερου γραμματέα ο Ερνέστο Λουίς Κόρβο Βιζσάινο επίσης άλλα 5 επαγγελματικά στελέχη και άλλα 12 μη επαγγελματικά στελέχη. Το συνέδριο ενέκρινε κάποιες αλλαγές στο Καταστατικό, θεσπίζοντας το «δόκιμο μέλος» πριν την ένταξη στην Οργάνωση, και όριο ηλικίας από 15 έως 30 με εξαίρεση τα 33 χρόνια.

Ραούλ Κάστρο: Πιο αποφασιστικά στη μάχη της οικονομικής ανάπτυξης και της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ραούλ Κάστρο έκρινε θετική την συζήτηση, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως οι δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία που αναφέρθηκαν, είναι θέματα που έχουν αναδειχθεί και προηγούμενα για τα οποία έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. «Ωστόσο λίγο πολύ έχουν επαναληφθεί - κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη ενός συστηματικού και λεπτομερούς ελέγχου» είπε τονίζοντας πως το Κόμμα αισθάνεται εξίσου υπεύθυνο για τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζει η δουλειά της οργάνωσης. Εξήρε την θετική δουλειά της νεολαίας στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τους τυφώνες που έπληξαν τη χώρα αλλά και στην μάχη που δίνει ενάντια στις προκλήσεις του εχθρού. Σημείωσε πως κύρια καθήκοντα αποτελούν η δουλειά στον οικονομικό τομέα αλλά και αυτή της ενίσχυσης της ιδεολογικής δουλειάς των στελεχών γιατί «πάνω σ' αυτά στηρίζεται η ικανότητα να συντηρηθεί το σύστημά μας» που επιτρέπει την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού αλλά και το υψηλό επίπεδο που υπάρχει στην Παιδεία και την Υγεία, τομείς που απολαμβάνει κάθε κάτοικος εντελώς δωρεάν.

Ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο συνέδριο διεξάγεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή επίθεση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που υποκριτικά αναφέρονται στα δήθεν «ανθρώπινα δικαιώματα», μετατρέποντας έναν ποινικό κρατούμενο σε πολιτικό, που παρά τις προσπάθειες των Κουβανών γιατρών πέθανε εξαιτίας της απεργίας πείνας. Ανέφερε πως οι ίδιες χώρες που εμφανίζονται ως «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επιτρέπουν κέντρα βασανιστηρίων, χτυπούν και επιτίθονται σε διαδηλωτές και κακοποιούν συχνά μετανάστες. Καταγγέλλουν την Κούβα - τόνισε - την στιγμή που σ' αυτήν έχει επιβληθεί ένας οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός με απάνθρωπες επιπτώσεις για το λαό, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι αντεπαναστατικές προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η Κοινή Θέση της ΕΕ.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στους εκβιασμούς οποιασδήποτε χώρας ή ομάδας χωρών, όσο ισχυρές και αν είναι, όποιες και αν είναι οι συνέπειες», τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος παραθέτοντας σειρά ιστορικών γεγονότων όπου η Κούβα αγωνίστηκε κατά των επεμβάσεων υπέρ της ανεξαρτησίας της. «Οι νέοι Κουβανοί επαναστάτες έχουν ξεκάθαρο το γεγονός ότι για να διατηρήσουν την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό και να συνεχίσουν να είναι αξιοπρεπείς και ελεύθεροι, έχουν ακόμα μπροστά τους πολλά χρόνια αγώνα και θυσίας», τόνισε.