ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Εκρηκτικά τα προβλήματα και για τους εργαζόμενους

Αποκαλυπτικό το υπόμνημα που κατέθεσε το σωματείο των εργαζομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου

Πέμπτη 8 Απρίλη 2010

Η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων είναι ανησυχητική για εργαζόμενους και ασθενείς (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»)
Εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις αντιμετωπίζουν το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς που απευθύνονται σε αυτό, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Τα προβλήματα αποτυπώνονται ανάγλυφα σε υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) προς το νέο διοικητή του «Ευαγγελισμού»

Οπως επισημαίνει το ΣΕΝΕ, η έλλειψη προσωπικού ξεπερνά τις 1.480 οργανικές θέσεις (500 και πλέον νοσηλευτές, σχεδόν 120 γιατροί, περίπου 80 τεχνικοί και 80 παραϊατρικό προσωπικό, 165 διοικητικοί) και, μάλιστα, βάσει του παρωχημένου Οργανισμού της δεκαετίας του 1980 και ενώ οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι πολλαπλάσιες. Τα οφειλόμενα ρεπό φτάνουν τα 16.000 (!), οφείλονται επίσης κανονικές άδειες παρελθόντων ετών, γίνονται διπλοβάρδιες ή υποχρεωτικές υπερωρίες προκειμένου «να βγει η δουλειά». Η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει ξεπεράσει τα όρια με αντίκτυπο και στην ασφάλεια και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, αφού η αναλογία νοσηλευτών στα τμήματα στην πρωινή βάρδια είναι 2 - 3 νοσηλεύτριες ανά 50 - 70 ασθενείς!

Το ΣΕΝΕ τονίζει ότι «προσλήψεις γίνονται ελάχιστες και αυτές με ελαστικές μορφές εργασίας: 8μηνίτες ή 12μηνίτες συμβασιούχους, STAGE, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (π.χ. ΚΕΕΛΠΝΟ ή τεχνικές εταιρείες κ.ά.) και συνεργεία, δηλαδή εργαζόμενους βαθιά εκμεταλλευόμενους, για τον καθένα από τους οποίους ο εργολάβος χρυσοπληρώνεται από το νοσοκομείο με πάνω από 1.750 ευρώ και τον «αμείβει» με κάτω από 600 ευρώ!».

Δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που επικρατεί σε ό, τι αφορά τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν υπάρχουν γιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφαλείας, ενώ ο από 25ετίας νόμος προβλέπει 2 γιατρούς Εργασίας και 3 τεχνικούς Ασφαλείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δε γίνεται καμία συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών «ατυχημάτων», ενώ είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι με μυοσκελετικά προβλήματα, λοιμώξεις, ακόμα και ψυχικές παθήσεις. Παρά την παρουσία πλήθους φυσικών, χημικών, βιολογικών κινδύνων, υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι για δεκαετίες σε απαράδεκτα επίπεδα: Βασικός μισθός περίπου στα 700 ευρώ για τον εργαζόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 1.000 ευρώ για τον εργαζόμενο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

Αγρια χαράτσια για τους ασθενείς

Το ΣΕΝΕ καταγγέλλει ότι οι ασθενείς εξωθούνται να εξετάζονται στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία του νοσοκομείου αντί στα τακτικά προφανώς για λόγους οικονομικής φύσεως (185% ανέβασαν τον τζίρο του νοσοκομείου πέρυσι) και τα χρήματα αυτά τα ροκανίζουν οι εργολάβοι. Συνολικά, το νοσοκομείο πληρώνει πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ στους εργολάβους (καθαριότητα - φύλαξη - σίτιση - τεχνικές υπηρεσίες) που έχουν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, χωρίς εκπαίδευση και μέτρα ασφαλείας, μονίμως υπό την απειλή της απόλυσης.

Το ΣΕΝΕ διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, σταθερή δουλειά για όλους, Κοινωνική Ασφάλιση υποχρεωτική για όλους, να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινοί χώροι και να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ουσιαστικές αυξήσεις με 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους και 1.700 για τον νέο ειδικευόμενο γιατρό, έξω οι εργολάβοι απ' το νοσοκομείο, να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και οι πληρωμές στα Επείγοντα και το Ταμείο Εντολών κ.ά.