ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Εκατόμβη νεκρών στις φτωχογειτονιές του Ρίο
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι φαβέλες του Ρίο
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τουλάχιστον 102 είναι οι νεκροί, περισσότεροι από 199 οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι πληγέντες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις συνεπακόλουθες εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες έπληξαν την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένει θαμμένος από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης και βράχων που διέλυσαν τα σπίτια τους στις φτωχογειτονιές (φαβέλες) του Ρίου, αλλά και άλλων πόλεων κυρίως στο νότο και το βορρά της πολιτείας, περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Περιοχές, αλλά και ολόκληρες συνοικίες παραμένουν, δύο μέρες μετά, αποκλεισμένες και χωρίς ηλεκτρικό καλυμμένες απο τη λάσπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βροχόπτωση, που διήρκεσε για 24 συνεχόμενες ώρες, ήταν η πιο έντονη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βραζιλία προκαλώντας πλημμύρες που έπληξαν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ρίο και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Γκαμπράλ κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα, ενώ ο δήμαρχος Εντουάρδο Παές σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν ήταν οι πλημμύρες που προκάλεσαν τους θανάτους, αλλά οι κατολισθήσεις». Φυσικά, αυτό είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας και της συγκεκριμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου το ζήτημα της λαϊκής στέγης έχει αφεθεί στη μοίρα του, με συνέπεια οι άνθρωποι να χτίζουν κυριολεκτικά «χάρτινες» κατασκευές, χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας, πάνω σε λόφους.