ΗΠΑ - ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού και άνευ ουσίας

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βρίσκει το πρόσχημα της «πυρηνικής τρομοκρατίας» για να συνεχίσει την προσπάθεια παγκόσμιας επιβολής

Κυριακή 11 Απρίλη 2010

Τα «γεράκια του Πενταγώνου», Γκέιτς και Κλίντον, ενώ δίνουν διευκρινίσεις για το «νέο πυρηνικό δόγμα»
Με τακτικές και απολύτως υπολογισμένες κινήσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μονοπωλεί τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, με μοναδικό στόχο να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι «υλοποιεί» το «όραμα» που εξέθεσε ένα χρόνο πριν για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα, «όραμα» που αποδέχθηκε με περισσή ευκολία η Σουηδική Ακαδημία και του χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι άριστος στην τέχνη της επικοινωνίας και η «εκστρατεία προπαγάνδας» είχε τρία σκέλη.

Την προηγούμενη Δευτέρα παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» (ΝΥΤ) με αποκλειστικό αντικείμενο το νέο αναθεωρημένο δόγμα για τα πυρηνικά της αμερικανικής κυβέρνησης (Nuclear Posture Review - NPR) που δόθηκε στη δημοσιότητα την επομένη.

Επόμενο στάδιο ήταν η υπογραφή με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ της νέας συνθήκης «START» για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας, που έγινε την Πέμπτη στην Πράγα.

Αύριο η εκστρατεία μπαίνει στο τελικό της στάδιο καθώς πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 47 ηγετών κρατών η διήμερη Σύνοδος (12-13 Απρίλη) για την «πυρηνική ασφάλεια», στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών το 1945, όπως διαβεβαιώνουν σε όλους τους πιθανούς τόνους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πυρήνας όμως της εκστρατείας είναι ένας: Το «νέο πυρηνικό δόγμα», που είναι ίδιο και απαράλλακτο με το ...παλιό.

Το έγγραφο των 72 σελίδων, που αποτελεί το NPR, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα καταφύγουν στη χρήση των πυρηνικών όπλων για να υπερασπιστούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, καθώς και αυτά των συμμάχων τους, μόνο υπό «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες», δηλαδή αν η επίθεση προέρχεται από κράτος που διαθέτει πυρηνικά ή δεν έχει υπογράψει την ΤΝΡ ή που την παραβιάζει.

Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα κατά ενός εχθρού που δε διαθέτει όπλα τέτοιου είδους και δήθεν ...σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις συμβατικές αμυντικές τους ικανότητες ώστε να μπορούν να απαντήσουν σε επιθέσεις με μη πυρηνικά όπλα».

Συνεπώς, ερμηνεύοντας αυτή την «γκρίζα ζώνη», το έγγραφο αφήνει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς οι «εξαιρετικά ακραίες συνθήκες» πάντα μπορούν να «αξιολογηθούν βάσει δεδομένων» κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα καταρρίπτει τους υποτιθέμενους ισχυρισμούς ότι απλώς πρόκειται για «αποτροπή» χρήσης πυρηνικών από άλλους. Επίσης, όσον αφορά «όσους διαθέτουν όπλα ή δε σέβονται τους κανόνες», αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 5 χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) που διαθέτουν επίσημα πυρηνικά όπλα, τρεις χώρες (Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ, που το Ισραήλ επίσημα δεν έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά και οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχουν κάνει ούτε καν υπαινιγμούς για το πυρηνικό του οπλοστάσιο) που αρνούνται να υπογράψουν την ΤΝΡ και μια χώρα (ΛΔ Κορέας) που αποχώρησε από την ΤΝΡ το 2003. Το Ιράν παραμένει στην ΤΝΡ, αλλά η πολεμική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών έναντι του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος είναι γνωστή.

Ιράν και ΛΔ Κορέας στο στόχαστρο

Ενα πρώτο δείγμα γραφής της «αξιολόγησης» κατά το δοκούν είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα στους ΝΥΤ, όπου «διευκρίνισε» ότι για κράτη που θέτουν εαυτόν εκτός των διεθνών κανόνων, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά που αναφέρονται στο νέο δόγμα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Γκέιτς, που παρουσίασε και το NPR, προχώρησε ένα βήμα ακόμη.

«Το NPR περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα για τις δύο χώρες, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Για να γίνω κατανοητός, το μήνυμα που απευθύνουμε στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα είναι το ακόλουθο: Εάν αποφασίσετε να σεβαστείτε τους κανόνες του παιχνιδιού, εάν συμπράξετε και εσείς με τη διεθνή κοινότητα, τότε θα σεβαστούμε ορισμένες υποχρεώσεις προς εσάς. Αλλά εάν δεν σεβαστείτε τους κανόνες, εάν διαδίδετε τα πυρηνικά, τότε θα αντιμετωπίσετε μια "κατάλληλη" απάντηση».

Παράλληλα το NPR καθορίζει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται ρητώς ότι δε θα χρησιμοποιήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών, ακόμη και αν δεχτούν επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα ή ακόμη και αν υποστούν κυβερνοεπιθέσεις. Δέσμευση που «χαιρετίστηκε» από τα διεθνή ΜΜΕ ως ανατροπή του δόγματος Μπους, καθώς στο προηγούμενο NPR οι ΗΠΑ διατηρούσαν το δικαίωμα της χρήσης των πυρηνικών όπλων ώστε «να αποτρέψουν μια ευρεία γκάμα απειλών», συμπεριλαμβανομένων των χημικών και βιολογικών όπλων ή συμβατικών όπλων. Εντούτοις, πρόκειται για μία ακόμη «γκρίζα ζώνη» καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν πάντα τη δυνατότητα να αλλάξουν την πολιτική τους στην περίπτωση απόκτησης βιολογικών ή χημικών όπλων από άλλες χώρες στο μέλλον.

Σε δυο άλλους τομείς της στρατηγικής της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, η κυβέρνηση Ομπάμα κυρίως συνεχίζει τις πολιτικές του Τζορτζ Ου. Μπους, παρά τη μεγάλη φιλολογία περί ειρήνης και αφοπλισμού. Με βάση το NPR οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα κατασκευάσουν πλέον νέα πυρηνικά όπλα. «Ούτε νέες δοκιμές, ούτε νέες πυρηνικές κεφαλές», ήταν η φράση του στρατηγού των πεζοναυτών Τζέιμς Κάρτραϊτ, υπαρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ και του επικεφαλής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που χειρίζονται το πυρηνικό οπλοστάσιο. Ομως, όπως σημείωσε η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», «αξιωματούχοι είπαν αργότερα ότι η νέα πολιτική θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επαναφέρουν παλιότερα, δοκιμασμένα τμήματα πυρηνικών κεφαλών και σχέδια για να δημιουργηθούν, πρακτικά, νέα όπλα».

Επίσης, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ομπάμα περιλαμβάνει την κατανομή 5 δισ. δολαρίων στο υπουργείο Ενέργειας για να διεξάγει αυτό που ο υπουργός Αμυνας αποκάλεσε «ένα αξιόπιστο σχέδιο εκσυγχρονισμού που είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της πυρηνικής μας υποδομής και την υποστήριξη της αποτρεπτικής δύναμης του έθνους μας». Εχει επίσης προβλεφθεί η δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για προηγμένα ραντάρ και αισθητήρες, ώστε να καταστούν οι πυραυλικές επιθέσεις, χωρίς τη χρήση πυρηνικών κεφαλών, ακριβέστερες και αποτελεσματικότερες.

Στρατηγικός στόχος η αντιπυραυλική άμυνα

Η νέα πολιτική καθιστά, ακόμη, τη δημιουργία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας σημαντικό στρατηγικό στόχο και υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε το ρωσικό αίτημα να συμπεριληφθεί η αντιπυραυλική άμυνα στη συνθήκη «START».

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι που το «κέντρο βάρους» μετατοπίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα, όπου ήταν μέχρι πρότινος, αν και για την Κίνα η Ουάσιγκτον έθεσε δημοσίως για πρώτη φορά και την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός και ο σκοπός των προγραμμάτων της, όπως και η στρατηγική και το δόγμα που την καθοδηγούν, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές προθέσεις της Κίνας».

Παρ' όλα αυτά, με βάση το νέο δόγμα «η πυρηνική τρομοκρατία», και όχι πλέον τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνδυνο και τον πλέον άμεσο», ενώ προβάλλεται και το πάντα χρήσιμο πρόσχημα ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της επιχειρούν να εφοδιαστούν πυρηνικά όπλα». Κατ' αυτόν τον τρόπο, το «πεδίο βολής» διευρύνεται ακόμη περισσότερο, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα όριά του, καθώς η χρήση πυρηνικών μπορεί να γίνει ακόμη και στα σημερινά πεδία μαχών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Βλέπουμε δίκτυα τρομοκρατών να προσπαθούν, χωρίς διακοπή, να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά... παντού σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε διπλωμάτες πολλών χωρών σε συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι η «συμμετοχή περίπου 40 ηγετών κρατών στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Απριλίου, είναι "ιδιαίτερα σημαντική" στο πλαίσιο αυτό». Διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και δε θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατά τους Ισραηλινούς αξιωματούχους έλαβε αυτήν την απόφαση αφότου πληροφορήθηκε ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία σκοπεύουν να εγείρουν στη σύνοδο το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ.


Χρ. Μ.