Εσβησε το γέλιο του
Τρίτη 13 Απρίλη 2010

Κηδεύεται σήμερα στο Α' Νεκροταφείο, ο 73χρονος ηθοποιός Αλέκος Τζανετάκος, που πέθανε προχθές. Ο κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και στη σχολή Κινηματογράφου (Σταυράκου). Πρωτοεμφανίστηκε το 1957 σε κλασικά έργα. Αργότερα έπαιξε στο θέατρο Μπουρνέλη, στο πλευρό σπουδαίων κωμικών, όπως οι Μακρής, Αυλωνίτης, Σταυρίδης, Βλαχοπούλου κ.ά. Μεγάλη θεατρική του επιτυχία ήταν «Ο τρελός του Λούνα Πάρκ», στην οποία είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση και η οποία περιόδευσε στην Αμερική.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία «Η αρπαγή της Περσεφόνης». Συνεργάστηκε με τη «Φίνος Φιλμ», παίζοντας σε πολλές ταινίες και έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό, με το ρόλο του «καρπαζοεισπράχτορα». Μεταξύ άλλων έπαιξε στις ταινίες: «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Νόμος 4.000», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Το στραβόξυλο», «Καλώς ήρθε το δολάριο», κ.ά.

Εγραψε τα σενάρια αρκετών ταινιών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980,αποχώρησε από το θέατρο και ασχολήθηκε με τη συγγραφή 170 σεναρίων που γυρίστηκαν βιντεοταινίες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αργότερα, απομακρύνθηκε εντελώς από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα.