ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Αντιδρούν στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις
Τρίτη 13 Απρίλη 2010

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΛΣ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της Λυρικής Σκηνής, αντιδρώντας στον εκβιασμό του νέου προέδρου του ΔΣ της ΕΛΣ, Νίκου Μουρκογιάννη, για δραστικές μειώσεις στους μισθούς τους, ειδάλλως θα κλείσει τη Λυρική. Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση του Σωματείου Χορωδών ΕΛΣ, που αναφέρει πως «ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ έδειξε νωρίς τα δόντια του. Είχε μία επεισοδιακή συνάντηση με εκπροσώπους των σωματείων από την οποία αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι. Ο Ν. Μουρκογιάννης κατηγόρησε τον γραμματέα του σωματείου μας ως ψευδολόγο για τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι και του ζήτησε να απολογηθεί στους εργαζόμενους!!! Κατόπιν έκανε παρέμβαση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, στις 9 Απριλίου, και αφού απαίτησε οικογενειακό κλίμα, εχεμύθεια και προπαντός όχι δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, έσπειρε τον τρόμο για την τραγική οικονομική κατάσταση της ΕΛΣ και μίλησε για εχθρούς που θέλουν να την κλείσουν. Υιοθετώντας την άποψη ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη θέση του θεάτρου, ζήτησε θυσίες από όλους και είπε ότι αυτός θα φύγει σε 2 μήνες!!! Ανακοίνωσε τη συρρίκνωση της Λυρικής, ενώ απείλησε με κλείσιμο αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι να γίνουν δραστικές μειώσεις στους μισθούς τους.

Εμείς του απαντάμε: ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ 'ΚΕΙ ΠΟΥ 'ΡΘΕ. Ο Μουρκογιάννης διορίστηκε από το ΥΠΠΟ-Τ για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Κυριακόπουλου, που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΣ και εκχώρησής της στον Νιάρχο. Η κυβέρνηση απαξιώνει την Λυρική καθημερινά, με το να μειώνει τον προϋπολογισμό σε επίπεδο κάτω από τις ανελαστικές δαπάνες, συντηρώντας έτσι τα χρέη και διογκώνοντάς τα. Και σα να μην έφταναν αυτά, αποφάσισε χωρίς λόγο να ακυρώσει την από καιρό προγραμματισμένη συμμετοχή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ του Βισμπάντεν με 2 παραγωγές του θεάτρου μας!!! Η εσκεμμένη αυτή κίνηση καταφέρνει ισχυρό χτύπημα στο όνομα και το κύρος της ΕΛΣ. Ας μην ψάχνει άλλο λοιπόν ο Μουρκογιάννης για εχθρούς που θέλουν δήθεν να κλείσουν το θέατρο. Εχθροί της Λυρικής είναι ο ίδιος και η κυβερνητική πολιτική, που συνολικά εφαρμόζεται στον πολιτισμό».

«Σ' αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε απαντάμε: Δεν ευθυνόμαστε για τα χρέη και την κρίση τους. Δε θα κάνουμε καμία θυσία. Καμία μείωση στους μισθούς. Καμία απόλυση - Κατάργηση του νόμου 3812/09, που αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στη συρρίκνωση της ΕΛΣ. Ακύρωση της σύμβασης του Δημοσίου με το "Ιδρυμα Στ. Νιάρχος". Κάλυψη του ελλείμματος της ΕΛΣ. Αύξηση της χρηματοδότησής της για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Ανανέωση της σύμβασης του "Ακροπόλ", ώστε η οπερέτα και το παιδικό να παίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σεζόν κι όχι να περιοριστούν σε λίγες μόνο παραστάσεις στην κεντρική σκηνή».