ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κατήγγειλαν το πλωτό γκέτο «ZENITH»

Νέα δυναμική κινητοποίηση ενάντια στη «μαύρη» εργασία, με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών

Τρίτη 13 Απρίλη 2010

«Δικό μας έργο η ναυτιλία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», διαδήλωσαν οι εργάτες
Τα αγωνιστικά πυρά των ανέργων ναυτεργατών δέχτηκε χτες το κρουαζιερόπλοιο - πλωτό γκέτο «ΖΕΝΙΤΗ» (το οποίο δένει στην Ακτή Ξαβέρη στο λιμάνι του Πειραιά) και συνολικά η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλει την επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στην πύλη της Ακτής Ξαβέρη, με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών. Με συνθήματα «Δικό μας έργο η ναυτιλία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», απαίτησαν το κρουαζιερόπλοιο να ασφαλιστεί στο ΝΑΤ, να ισχύσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η σύνθεση του πληρώματός του να καθοριστεί με βάση το ΠΔ 177/74, που αφορά την οργανική σύνθεση των επιβατηγών πλοίων και να ναυτολογηθούν Ελληνες άνεργοι ναυτεργάτες, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο έχει πλήρωμα 613 ναυτεργάτες από 27 εθνικότητες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλόμισθοι ανασφάλιστοι, που διακινούνται μέσω δουλεμπορικών γραφείων και κυκλωμάτων. Ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία «Royal Carebbean». Από τις 29 Μάρτη που ξεκίνησε τα ταξίδια του έχει ως βασικό λιμάνι τον Πειραιά και επί της ουσίας αποτελεί τον «πιλότο» για την επιβολή της μαύρης εργασίας σε όλα τα πλοία αυτής της κατηγορίας με βάση τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος απελευθερώνει πλήρως την εφοπλιστική ασυδοσία.

Αυτό το πλωτό γκέτο και την πολυεθνική έσπευσε να υπερασπισθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, επιστρατεύοντας μία διμοιρία από τους «Ράμπο» του Λιμενικού τους οποίους και παρέταξε μπροστά από τους άνεργους ναυτεργάτες που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στο μπάρκο. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, μιλώντας στους ναυτεργάτες, κατήγγειλε «την επίδειξη πυγμής, αυταρχισμού και τρομοκρατίας» από το υπουργείο και συνολικά την κυβέρνηση. «Αυτοί λένε, συνέχισε, ότι η ανεργία, η μεσιτεία και το δουλεμπόριο είναι νόμος και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να εφαρμοστεί. Εμείς λέμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και του ναυτεργάτη, το δικαίωμά του να δουλεύει με συγκροτημένα δικαιώματα. Αυτή η πολιτική αντιμετωπίζεται μόνο με οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων, κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των απεργιών».

Στη συνέχεια οι ναυτεργάτες έκαναν δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ, απαιτώντας τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές μέλη της Εκτελεστικής, ενταγμένοι στις δυνάμεις της υποταγής, δεν εμφανίστηκαν...