ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Για να συμμετάσχουν οι αθλητές πρέπει να πληρώσουν πανάκριβα!
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010

Eurokinissi

Ο ταξικός χαρακτήρας του σημερινού μοντέλου αθλητισμού που υπάρχει στη χώρα μας και οι φραγμοί που αυτός βάζει στο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για άθληση, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά με βάση τα όσα έχουν συμβεί και αφορούν το επερχόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης που αναμένεται να διεξαχθεί στην Κέρκυρα το τριήμερο 7-9 Μάη. Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο που δόθηκε στα σωματεία από την Κολυμβητική Ομοσπονδία, γίνεται σαφές ότι η διοργάνωση αφορά πλέον τους ...έχοντες.

Οπως ορίζουν οι οδηγίες της ΚΟΕ τα σωματεία υποχρεώνονται να κλείσουν δωμάτια για τις αποστολές τους (αθλητές-προπονητές-συνοδοί) μόνο σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο μέλος πολυεθνικού ομίλου με διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι τιμές ανά ημέρα και κατ' άτομο (!) είναι για το μονόκλινο 70 ευρώ, 65 ευρώ το δίκλινο και 60 ευρώ το τρίκλινο.

Αν υπολογιστούν και τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, ουσιαστικά η συμμετοχή για κάποιον αθλητή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ούτε λίγο ούτε πολύ θα κοστίσει για τον ίδιο, τουλάχιστον 400 - 500 ευρώ. Ποσό που βέβαια πέφτει στις πλάτες του αθλητή και της οικογένειάς του, αφού είναι προφανές ότι με την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σωματεία του χώρου, τα οποία φυτοζωούν από την έλλειψη επιχορηγήσεων και την αδιαφορία της Πολιτείας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αδυνατούν να καλύψουν από μόνα τους το κόστος. Επίσης, με βάση το γεγονός ότι η Ομοσπονδία σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν καλύπτει αυτό, οδηγεί πολλά σωματεία στο να επιλέξουν αθλητές με αρκετές ελπίδες διακρίσεις προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα.

Πέρα όμως από αυτά, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός να θέσει όρο η Ομοσπονδία για επιλογή μόνο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου (μη αφήνοντας το περιθώριο επιλογής από τα ίδια τα σωματεία) στο οποίο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού (ομάδα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης) κ. Κεντ. Οι συγκεκριμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μάλιστα, κάθε άλλο παρά βολικές μπορούν να θεωρηθούν για τους αθλητές αφού απέχουν από το κολυμβητήριο περίπου μία ώρα.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τις ημερομηνίες των αγώνων, καθώς αν και μέχρι πριν λίγο καιρό ο τόπος και οι ημέρες διεξαγωγής παρέμεναν άγνωστες, τελικά η Ομοσπονδία αποφάσισε να κάνει τους αγώνες μία βδομάδα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις (αρχικά είχε οριστεί η διοργάνωση για τις 14-16 Μάη, ημέρα έναρξης των εξετάσεων) το οποίο προσθέτει ακόμα ένα πρόβλημα όσον αφορά τους αθλητές, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές.