ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπαιγνία για να στενάξει κι άλλο ο λαός

Καρατόμηση σε μισθούς και συντάξεις για τον ιδιωτικό τομέα και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τα μέτρα που έρχονται μαζί με το «μηχανισμό δανειοδότησης»

Παρασκευή 16 Απρίλη 2010

Κάθε βήμα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, στόχο έχει να κολλήσει το λαό στον τοίχο. Η λαϊκή αντεπίθεση είναι τώρα πιο επιτακτική παρά ποτέ
Καρατόμηση σε μισθούς και συντάξεις, σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό νέα αύξηση στους ειδικούς και άλλους φόρους, περισσότερη ευέλικτη εργασία, μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και άλλα μέτρα δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κέντρα και τις ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» σε τέσσερα επίπεδα:

Η επιστολή στο ΔΝΤ

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕKT και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Εκοφίν του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πλησιάζει ακόμα περισσότερο στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «μηχανισμού στήριξης, της δανειοδότησης δηλαδή της χώρας (και μάλιστα με υψηλά επιτόκια) από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη μάλιστα επιστολή κρίνεται αναγκαία για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού», στο σκέλος που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός δραστηριοποιείται μόνο ύστερα από αίτημα μιας χώρας - μέλους του, όπως είναι και η Ελλάδα και όχι μιας ομάδας κρατών, όπως είναι θεσμικά η ΕΕ.

Να σαρωθεί και ο ιδιωτικός τομέας

Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες, ο κοινοτικός Επίτροπος Ο. Ρεν δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι «είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής δαπανών που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα».

Είναι απόλυτα φανερό ότι απώτερος στόχος της πλουτοκρατίας είναι να μεταφέρει τα αντιδραστικά μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνότερη εργατική δύναμη μέσα από την άμεση μείωση των μισθών. Το κοινοτικό στέλεχος, πάντως, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», εννοώντας ότι με τέτοια και άλλα μέτρα η πλουτοκρατία μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ότι θα αυξήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.

Η αντιλαϊκή συμπαιγνία που στήνεται σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να ενταθεί η επίθεση σε βάρος τους, είχε χτες συνέχεια με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Σε επίσημη «δήλωση για την Ελλάδα» σημειώνει: «Μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών, συμφώνησα να αποσταλεί την ερχόμενη Δευτέρα ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα και να ξεκινήσει συζητήσεις για τις πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενίσχυσης του Ταμείου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολλών ετών, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

Αποκαλυπτική είναι η απόλυτη ταύτιση ακόμη και στις διατυπώσεις που υπάρχουν στην αλληλογραφία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ. Να σημειωθεί πως οι όροι αποπληρωμής των δανείων δεν σχετίζονται μόνο με το ύψος των επιτοκίων, αλλά και με τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων, όπως αξιώνουν τα κέντα της πλουτοκρατίας σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια δανεισμού που φορτώνονται στις πλάτες του λαού θα συνεχίσουν να παραμένουν πολύ πάνω από τα αντίστοιχα των άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Βιάζονται οι μεγαλοβιομήχανοι

Στις παραπάνω διεργασίες ήρθαν να προστεθούν οι βραδινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΕΒ, ο οποίος ζητά την «άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «ελιγμό» την κίνηση - επιστολή της κυβέρνησης για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς «ουσιαστικά ζητεί από τις αγορές μια περίοδο χάριτος». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε το χρονοδιάγραμμα επιβολής από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ διαρθρωτικών αλλαγών, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε υλοποιήσει».