Στον αγώνα και οι καλλιτέχνες

Με αποφάσεις τους συμμετέχουν στη 48η απεργία (21 και 22 Απρίλη) που καλεί το ΠΑΜΕ, ηθοποιοί, μουσικοί, χορωδοί της Λυρικής

Σάββατο 17 Απρίλη 2010

Από τη συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία τις 24ης Φλεβάρη 2010
Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τον περασμένο μήνα, έγιναν σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο λόγω της επιβολής από την κυβέρνηση των τελευταίων μαζικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες καταργούν πολλά κεκτημένα δικαιώματα των ηθοποιών, ωθώντας το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου στην παρατεταμένη ανεργία και την εξαθλίωση.

Αυτές τις μέρες, ανακοινώθηκε η περικοπή κατά 30% των εργαζόμενων στις Κρατικές Σκηνές, γεγονός που σηματοδοτεί τη μελλοντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Από την 1η Γενάρη περικόπτονται κατά 7% οι μισθοί και κατά 30% τα δώρα και τα επιδόματα των ηθοποιών που εργάζονται στα Κρατικά Θέατρα και στα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή στην 8μηνη σύμβαση θα έχουν απώλειες 1.300 ευρώ και στην 3μηνη 520 ευρώ, ενώ παραμένει ανοιχτή η απειλή εφαρμογής των παραπάνω περικοπών και στο ελεύθερο θέατρο.

Ανακοινώθηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα που χαρακτηρίζουν την εργασία τους ως προϊόν και τους εντάσσουν στο καθεστώς του ΦΠΑ, με υποχρέωση καταβολής 10% στα Δελτία Παροχής. Πέρσι, επιβλήθηκε αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 50 σε 100 ένσημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί μεγάλο μέρος των ηθοποιών την περίθαλψη και την ασφάλεια. Επίσης, έγινε μείωση της σύνταξης από το 80% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας στο 70%. Ενώ, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ετσι, με απόφαση του ΔΣ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε να συμμετέχει στη 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου, που καλεί το ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα στα μέλη του, να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία (21 - 22/4) και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα (12μ.), απευθύνει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τονίζοντας πως «στο χώρο του πολιτισμού η επίθεση συνεχίζεται με καταστρεπτικές συνέπειες, με χαρακτηριστικό την εξαθλίωση χιλιάδων συναδέλφων». Ο ΠΜΣ ζητά να αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα (λ.χ. το φορολογικό νομοσχέδιο), να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να υπογραφούν ΣΣΕ σε όλους τους χώρους με ουσιαστικές αυξήσεις. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος από τα Μουσικά Σύνολα και να μονιμοποιηθούν όλοι. Δημόσια και δωρεάν μουσική παιδεία κ.ά.

Να συμμετέχουν μαζικά στη 48ωρη απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καλεί τα μέλη του και ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων (ΣΚΩΑ), τονίζοντας την ανάγκη αντίστασης στις προκλήσεις της κυβέρνησης - μεγαλοεπιχειρηματιών, τη συσπείρωση του κλάδου και την ενδυνάμωση του σωματείου.

Η Λυρική, περιουσία του λαού

Την απόφασή του να συμμετέχει στη 48ωρη απεργία (21- 22/4) ανακοίνωσε και το Σωματείο Χορωδών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ζητώντας απόσυρση των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, κάλυψη του ελλείμματος και αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΛΣ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ακύρωση της σύμβασης του Δημοσίου με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος» κ.ά.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή για άλλη μια φορά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με ευθύνη των κυβερνήσεων και των εκάστοτε διορισμένων από αυτές "γκουρού" του οικονομικού εξορθολογισμού, οδηγεί την ΕΛΣ σε έναν προαναγγελθέντα θάνατο», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου, που μοιράζεται στις παραστάσεις. «Το υπουργείο Πολιτισμού μονίμως επιχορηγεί το θέατρο με ποσά που υπολείπονται των ανελαστικών δαπανών, διογκώνοντας εσκεμμένα τα χρέη. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ακυρώθηκαν πολλές παραγωγές της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου...Ολοένα και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρος ο τελικός στόχος, που είναι η πλήρης αποδυνάμωση, η ιδιωτικοποίηση και εκχώρησή του στο "Ιδρυμα Στ. Νιάρχος", με συνέπειες τη συρρίκνωση παραγωγής, παρέμβαση στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων... Απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα "σπασμένα" και να δεχθούν μειώσεις μισθών και απολύσεις με την απειλή για κλείσιμο της ΕΛΣ. Ειδικά το τελευταίο, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους...Εχθροί της Λυρικής αλλά και του πολιτισμού, γενικότερα, είναι η κυβέρνηση, η ΝΔ και η ΕΕ που με την πολιτική τους εκχωρούν τον πολιτισμό στην πολιτιστική βιομηχανία. Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού...».