ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Με σημαντικές συναντήσεις συνεχίζεται η επίσκεψη

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ανανέωσης», που ακολουθεί το ΚΚ Βιετνάμ, τα τελευταία 25 χρόνια

Τρίτη 20 Απρίλη 2010

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ
ΑΝΟΪ (Του απεσταλμένου μας Μάκη ΧΟΛΕΒΑ).--

Με σημαντικές συναντήσεις συνεχίζεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βιετνάμ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βρίσκεται, από την περασμένη Παρασκευή, στην πατρίδα του μεγάλου κομμουνιστή επαναστάτη Χο Τσι Μινχ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, καθώς και η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος Δημοκρατικών Δικαιωμάτων, Ελευθεριών, Μεταναστών και Δικαιοσύνης.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, το Σάββατο, στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, στο Ανόι, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε σε χώρους όπου έζησε ο ηγέτης του Βιετνάμ. Τις προηγούμενες μέρες, μεταξύ άλλων, έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΚΚ Βιετνάμ στις πόλεις Χα Λογκ και Χάι Πονγκ, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Βιετνάμ με την πολιτική της «ανανέωσης», που ακολουθεί το ΚΚ Βιετνάμ, τα τελευταία 25 χρόνια.

Χθες, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης Χάι Πονγκ, το σημαντικότερο λιμάνι του Βιετνάμ, όπου ορισμένες επενδύσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις έγιναν από το ξένο κεφάλαιο με στόχο τη διευκόλυνση της διαμετακομιστικής μεταφοράς εμπορευμάτων. Ακολούθησε επίσκεψη στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνται ξένοι επενδυτές.

Σε όλη τη βιομηχανική ζώνη η συνεργασία ιαπωνικού κεφαλαίου και βιετναμέζικου κράτους έχει την αναλογία 70% -30% στο μετοχικό κεφάλαιο. Το κράτος έχει υλοποιήσει με δικές του δαπάνες τις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των βιομηχανικών ζωνών. Η χρήση γης γίνεται με ενοικίαση, ενώ το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία. Ο κατώτερος μισθός καθορίζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας του κράτους με τους επενδυτές, ενώ το τελικό ύψος του μισθού είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης του συνδικάτου με την εργοδοσία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με το ύψος των μισθών και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προοπτική αυτών των επενδύσεων του ξένου κεφαλαίου και την επίδραση των καπιταλιστικών σχέσεων στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Σήμερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής και Διοίκησης, στο Ανόι, και θα συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Βουόνγκ Τιγιά Φονγκ, στην έδρα της ΚΕ.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Νγκουγιέν Τι Μπινχ, γνωστή ως «Μαντάμ Μπιν», ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Βιετνάμ απ' την περίοδο του Χο Τσι Μινχ, που πολέμησε κατά των Γάλλων και των Αμερικάνων, ενώ ήταν υπουργός της κυβέρνησης της ΛΔ του Βορείου Βιετνάμ. Η Νγκουγιέν Τι Μπινχ διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, του Κοινοβουλίου της χώρας, ενώ ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έως το 2000.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται, αύριο, με συνομιλίες στο υπουργείο Σχεδιασμού και Επενδύσεων και συνάντηση με τον Χοανγκ Μπινχ Κουάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Αύριο το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συζητήσει με τον Χουί Ρουά, μέλος του ΠΓ και της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και πρόεδρο της Επιτροπής για την Εκπαίδευση και την Εκλαΐκευση.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, μέρα επιστροφής της αντιπροσωπείας στην Αθήνα.